Догори
Дати відгук

Кому не можна їсти мандарини, а для кого вони корисні

Людям із надмірною вагою чи гастритом слід обмежитися двома цитрусовими на день

2 хв на прочитання28 Грудня 2022, 08:10
Поділитись:

Мандарини є дуже корисними для здоров’я при вживанні в обмеженій кількості. Крім того, цитрусові рекомендують у раціоні за відсутності хронічних патологій. В іншому випадку можуть виникнути побічні ефекти.

Ці цитрусові підтримують загальний життєвий тонус організму та знижують ризик розвитку багатьох захворювань. Мандарин більш ніж на 80% складається з води, решта – вуглеводи.

Калорійність плоду 40-60 ккал на 100 г. Один мандарин важить від 80 до 150 г. Фрукти можна включати до раціону навіть при схудненні. У таких випадках важливо враховувати кількість – до двох-чотирьох на добу.

У мандарині міститься велика кількість вітаміну С: два плоди задовольняють щоденні потреби організму. Також містить вітамін А, фолієву кислоту, вітаміни B, D, E, PP. Плюс калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо.

Вони зміцнюють імунну систему, мають протизапальну дію, покращують процеси травлення, знижують рівень холестерину в крові, знижують артеріальний тиск і діють як профілактика гіпертонії.

Шкірка містить вітаміни А, Е та К, антиоксиданти, і перед вживанням її необхідно подрібнити.

А ось мандарини не можна включати до раціону при:

  • індивідуальній непереносимості до них;
  • захворюваннях шлунково-кишкового тракту – ентерит, коліт, гастрит;
  • виразці дванадцятипалої кишки;
  • алергії на цитрусові;
  • серйозному карієсі або стоматологічним захворюванням;
  • ожирінні;
  • хворобі нирок.

Щоб вибрати солодкий і стиглий мандарин, потрібно керуватися наявністю «пористої» шкірки, що легко очищається – вона не щільно прилягає до плодів, але між ними є невеликий проміжок.

Солодкі мандарини м’які, але пружні. І останнє, але не менш важливе – колір має бути яскраво-оранжевим, однорідним та насиченим.

Мандарини перетравлюються в організмі людини протягом двох годин. Це чудовий спосіб поповнити організм вітамінами в зимовий період, але не варто переїдати, в основному через велику кількість фруктози.

Норма споживання залежить від віку та індивідуальних особливостей організму. Здорова доросла людина може з’їсти до 6-7 мандаринів на день, але не більше за раз.

Людям із надмірною вагою чи гастритом слід обмежитися двома цитрусовими на день. Алергікам краще відмовитися від мандарин або дотримуватися рекомендацій лікаря.

Людям із цукровим діабетом також слід бути обережними: існує ризик підвищення рівня глюкози у крові. Вагітним жінкам також не рекомендується зловживати цитрусовими.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.