Коли морква безсила: лікар розповідає, які продукти допомагають поліпшити зір

3 хв на прочитання10 Грудня 2021, 00:38

Сьогодні нам загрожує не дефіцит вітаміну А, а вікова дистрофія.

Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін нагадує історію часів Другої світової війни, коли британці почали таємно використовувати радари проти німецьких літаків. Щоби приховати факт використання радарів, британська розвідка запустила «качку» про те, що пілоти їдять багато моркви, тому бачать німецькі літаки вночі здалеку.

«Також морква активно послужила пропаганді як спосіб стимулювати споживання овочів в умовах дефіциту продуктів. Так морква стала символом воєнного опору. Але сьогодні нам загрожує не дефіцит вітаміну А, а вікова дистрофія», — говорить Андрій Біловешкін.

Він нагадує, що вікова макулярна дистрофія (ВМД) — це провідна причина втрати зору у людей похилого віку. Її ризик починає зростати після 50 років, його підвищує схильність, ожиріння, куріння, а також певні дієтичні патерни. Андрій Біловешкін  пояснює, як розвивається дистрофія: у сітківці є пігментний епітелій, де із віком накопичується ліпофусцин — накопичення позаклітинних продуктів обміну призводить до погіршення живлення клітин у сітківці, що прискорює дегенеративні процеси.

«З усіх каротиноїдів не бета-каротин, а саме лютеїн та зеаксантин активно транспортуються у сітківку, де і формують жовтий пігмент. І світло, перш ніж потрапити на сітківку, проходить через цей пігмент. Виходить, що в оці є вбудований «фільтр синього світла». Також у сітківці багато докозагексаєнової кислоти порівняно з іншими органами. Вони взаємодіють між собою, тому лютеїн захищає омега-3 від окиснення», — розповідає лікар.

Він пояснює, що лютеїн надходить до нас лише з їжею. 6 мг лютеїну знижує ризик ВМД на 57 %. Проте у західній дієті споживання лютеїну становить у середньому 1,7 мг на день, середземноморській — 3, на деяких тропічних островах — 29 мг. Його харчові джерела: шпинат, капуста Кале, жовток, горошок, гарбуз. Щоб він засвоювався краще, Андрій Біловешкін радить додавати жир до рослинних продуктів або вживати харчові добавки лютеїну.

Окрім того, важливим компонентом для підтримки активності зорового пігменту родопсину є докозагексаєнова кислота, нагадує лікар. Він пояснює, що саме через це омега-3 жирні кислоти так позитивно впливають на здоров'я сітківки. Високий рівень споживання омега-3 на 38 % знижує ризик ВМД, а вживання жирної морської риби лише 1 на тиждень знижує ризик у 2 рази. За даними одного з невеликих досліджень, прийом омега-3 підвищив силу нічного зору на 25 %.

«Добре працюючі органи чуття дають «живлення» для мозку. Не дивно, що покращення зору знижує ризик деменції. Тому слідкуйте за збалансованим харчуванням, воно містить багато корисних для здоров'я очей сполук», — рекомендує Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали, що, щоб не втратити зір із віком, офтальмолог радить простий спосіб самодіагностики.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: