Коли бій курантів скінчився: скільки можна доїдати олів'є, шубу й інші новорічні страви — поради гастроентерологів

2 хв на прочитання01 Січня 2025, 07:24
Зображення згенеровано ШІ

Святковий настрій точно зникне після зустрічі зі шлунковим розладом.

Новорічний стіл — це завжди достаток страв, але що робити з залишками після святкової ночі? Чи безпечно доїдати олів'є на третій день, а шматок торта — через тиждень? Гастроентерологи дали чіткі поради щодо зберігання найпопулярніших новорічних страв.

Олів'є — максимум 24 години

Салат «Олів'є» з майонезом, особливо якщо він містить яйця чи ковбасу, може зберігатися в холодильнику не більше доби. Після цього зростає ризик розмноження бактерій, і навіть смак страви починає змінюватися.

Оселедець під шубою — не більше 12 годин

Цей салат є ще більш уразливим до псування через поєднання риби, яєць і майонезу. В ідеалі його слід з'їсти одразу після подачі, а залишки — не тримати довше 12 годин у холодильнику.

Запечена птиця — до 2-3 днів

Індичка чи качка, якщо їх правильно запекти й герметично зберігати в холодильнику, можуть залишатися безпечними для вживання до трьох днів. Але важливо розігрівати м'ясо перед подачею до повного прогрівання.

Торти — до 72 годин

Десерти на основі кремів можуть зберігатися у холодильнику до трьох днів. Важливо, щоб вони перебували в щільно закритому контейнері, щоб уникнути вбирання сторонніх запахів.

Щоб уникнути харчових отруєнь, медики радять готувати страви якомога ближче до моменту подачі й уникати зберігання салатів на столі більше двох годин. Якщо сумніваєтесь у свіжості страви — краще не ризикуйте. Адже святковий настрій точно зникне після зустрічі зі шлунковим розладом.

Нехай ваші свята минуть не лише смачно, а й безпечно!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: