Кавун, м'ясо, вино, мед: вісім українських продуктів отримають визнання в країнах ЄС

4 хв на прочитання24 Липня 2021, 14:01

Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку

Мінекономіки допомагає українським продуктам з історичним географічним походженням отримати реєстрацію географічного зазначення та визнання в ЄС. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку і мають додаткову ринкову вартість – це продукти з чітким географічним походженням. Ми вже направили для включення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як «Гуцульська коров’яча бриндза», «Гуцульська овеча бриндзя» та «Мелітопольська черешня». Наразі ми розглядаємо ще низку таких товарів, які потребують правової охорони», — зазначила заступник Міністра економіки України Ірина Новікова.

Вона підкреслила, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням в країнах ЄС. І Україна здійснює всіх заходів, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням отримали визнання ЄС, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту та збільшували прибутки.

Так, було розглянуто та погоджено специфікації товарів, які надійшли до Мінекономіки з різних куточків України, та претендують бути захищеними, як географічні зазначення, зокрема:

— Весняний мед  – мед з чорниці (яфин-мед) та травневий збір;

— Літній мед – закарпатський літній збір, високогірний збір, мед з гірської малини та мед іван-чаю;

— Осінній мед – лісовий мед та мед гірчака сахалінського (мед Вейріха);

Наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.

Довідково

Географічні зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.

До слова, дієтологиня розповіла, яка їжа погіршує імунітет та пришвидшує старіння.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: