Кава є одним з найбільш споживаних напоїв у світі, але сплеск попиту загрожує планеті, розповідає американський канал бізнес-новин CNBC.
За даними Міжнародної організації кави, за останні 30 років зростання попиту на каву призвело до збільшення виробництва на 60 %.
Дослідження показують, що збільшення виробництва кави руйнує планету — від вирубки лісів до високого використання водних та енергетичних ресурсів.
«Більшість кави проходить процес мокрого подрібнення, який використовує значну кількість прісної води для очищення та промивання кави. Потім каву сушать, обсмажують, відправляють і варять — на кожному етапі використовується енергія», — сказав Бамбі Семрок, старший віце-президент Центру стійких земель і вод Conservation International.
Згідно зі звітом, опублікованим Бразильським національним інститутом космічних досліджень, у Бразилії, найбільшому у світі виробнику кави, вирубка тропічних лісів Амазонки досягла 15-річного максимуму.
За оцінками, з серпня 2020 до липня 2021 року було втрачено 13 235 км2, що еквівалентно 2429 футбольних полів. Це на 22 % більше, ніж на рік раніше.
За даними Water Footprint Network, виробництво кави також залишає великий водний та енергетичний слід, оскільки для виробництва всього 125 мм кави потрібно 140 л води.
Але водночас кавова промисловість також вразлива до зміни клімату.
Тільки цього року Бразилія в червні зазнала хвиль морозу та посухи, які підштовхнули ціни на каву арабіку до семирічного максимуму.
Експерти із сировинних товарів прогнозують, що ціни продовжуватимуть зростати, «враховуючи поточну нестабільність світових ринків, а також невизначеність щодо виробництва основних виробників кави наступного року — Бразилії, В’єтнаму та Колумбії», сказав Бамбі Семрок.
Також ми розповідали про найнебезпечніший спосіб приготувати чай і каву: застерігає дієтолог.