Кава по-турецьки перебуває в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини Туреччини. Кава по-турецьки є способом приготування, а не видом кави, тому готувати її можна з будь-якого сорту кавових зерен. Сам рецепт відомий ще з XV століття.
Інгредієнти:
кава свіжозмелена (максимально дрібна) — 2 ч. ложки;
вода — 1 склянка;
пудра цукрова — 0,5 ст. ложки;
жовток — 1 шт.;
цукерка шоколадна (для сервірування, за бажанням);
горіхи кеш'ю (для сервірування, за бажанням).
Приготування.
Каву, перемелену якнайдрібніше, засипати в турку, залити водою і варити на повільному вогні, постійно помішуючи.
Коли поверхні утворюється пінка, турку відразу ж зняти з вогню. Перемішати каву, пінка має осісти, і знову повторити всю процедуру.
Перелити готову каву по-турецьки в чашку і залишити остигати.
У жовток додати цукрову пудру.
Збити жовток із цукровою пудрою близько 10 хвилин, у густу піну.
Викласти збиту піну з жовтка в чашку з теплою турецькою кавою (кава не повинна бути гарячою, щоби жовтки не згорнулися). Не перемішувати.
Зверху каву по-турецьки з жовтком можна посипати тертою шоколадною цукеркою або подрібненими горішками.
Також ми розповідали про романтичний сніданок: швидкий і оригінальний рецепт із простих продуктів.