Кава чи чай: дієтологи відповіли, який напій кращий
У поєднанні зі здоровою дієтою та способом життя обидва ці напої мають потенційну користь для здоров’я.
"Кава та чай - це два найулюбленіші напої у світі, які цінуються за насичений смак, стимулюючий ефект. Дослідження показали, що крім смаку і аромату кава і чай приносять цілий ряд переваг для здоров'я, і вони можуть навіть допомагають знизити ризик розвитку раку", - розповіла Ніколь Ендрюс - лікар-дієтолог з Три-СІТІС.
І кава, і чай є багатими джерелами антиоксидантів - сполук, які захищають клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. "Вільні радикали можуть пошкодити ДНК та інші клітинні компоненти, що потенційно може призвести до розвитку раку", - сказала Ендрюс.
Антиоксиданти, що містяться в каві та чаї, такі як поліфеноли та катехіни, нейтралізують ці вільні радикали, зменшуючи ризик пошкодження клітин, сказала вона.
"Кава сама по собі практично не містить калорій. Але додавання молока, вершків, шоколаду, цукру або сиропних добавок може призвести до напою з кількістю калорій, еквівалентною їжі на цілий обід або більше. Коли ми додаємо велику кількість цукру та продуктів з високим вмістом жиру, це може класифікуватися як "напій з великою кількістю цукру", що може призвести до набору ваги, що в свою чергу збільшує ризик 13 різних видів раку.", - сказала Ендрюс.
Фахівець зазначила, що ці добавки можуть перетворити корисні напої на шкідливі, в першу чергу через збільшення щоденного споживання калорій.
З цим погодився і дієтолог Ден Галлахер, який зазначив, що як і більшість продуктів харчування, кава і чай можуть стати шкідливими для здоров'я в залежності від того, що в них додано.
Більше новин читайте на GreenPost.