Кардіолог розповів про продукт, який ефективно захищає судини від тромбів
Аскорбінової кислоти стільки, що ягода може скласти серйозну конкуренцію цитрусовим.
Вчені встановили, що ягода на 87 відсотків складається із води. Однак у 13 відсотків, що залишилися, входять суцільні вітаміни і корисні речовини: кальцій, магній, залізо, фосфор, цинк, марганець, молібден і мідь.
Крім цього, у журавлині є пектини, флавоніди, бетаїн, фенолкислоти, антоціани, лейкоантоціани та катехіни. Кислий смак ягодам надає аскорбінова кислота. Її в ягодах стільки, що журавлина може скласти серйозну конкуренцію цитрусовим і навіть солоній капусті.
Які хвороби може запобігти журавлина
За словами кардіолога Наталії Даденко, регулярне вживання цієї ягоди допоможе запобігти утворенню тромбів у судинах. Крім того, журавлина незамінна і у профілактиці хвороб серця та ендокринної системи, а також є добрим протизапальним засобом.
Зокрема, журавлинне варення (з помірною кількістю цукру) або журавлинний морс дозволять суттєво знизити рівень поганого холестерину. А зрештою така «дієта» допоможе суттєво продовжити життя людям, які мають серйозні захворювання.
- Ще одна з найважливіших властивостей журавлини - вона відмінно зміцнює імунітет. Тому чаї та відвари з ягоди терапевти рекомендують обов'язково пити у період сезонних застуд та вірусних захворювань, – нагадує експерт.
У ході експериментів, вчені неодноразово довели ефективність журавлини у підтримці жіночої краси та молодості. Зокрема, ця ягода допомагає зміцнити нігтьові пластини, покращує зовнішній вигляд та уповільнює старіння шкіри. Журавлина бере активну участь у розщепленні жирів, допомагаючи позбутися зайвих кілограмів. Під час вагітності морси та фреші з цієї ягоди замінюють полівітамінні комплекси.
До слова, у дітей, які без міри "сидять" у смартфоні, можуть погіршитися зір і слух.