Догори
Дати відгук

Карась та оселедець – лідери цьогорічного промислового вилову: Мінагро

Майже 74 тонн оселедця чорноморського виловлено у річці Дунай.

2 хв на прочитання29 Травня 2023, 10:23
Поділитись:

За 4 місяці цього року виловлено понад 777 тонн водних біоресурсів у водоймах України. Торік вилов був більший і становив майже 990 тонн. Спад пов'язаний із заблокованими морями та Каховським водосховищем. Про це йдеться у пресрелізі Мінагро. 

У внутрішніх водоймах України промислові рибалки виловили майже 450 тонн карася сріблястого та понад 77 тонн оселедця чорноморського. Крім того, понад 239 тонн карася сріблястого -  у дніпровських водосховищах. При цьому у річці Дністер та Дністровському лимані вилов карася сріблястого становив понад 203 тонн. Майже 74 тонн оселедця чорноморського виловлено у річці Дунай. Українські моря «закриті» через військову агресію росії.

Цьогорічний промисловий вилов вперше відбувається на основі аукціонних торгів через торгову систему «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ». Ця ініціатива Уряду вже дала свої перші результати. На сьогодні промисловими рибалками вже фактично сплачено 31,7 млн грн, що втричі більше ніж торік.

«Аукціони на промисел – це одна з вагомих складових глобальної реформи у рибному господарстві, якою ми предметно займаємося. Наразі нам вже вдалося відкрити можливість долучитися новим учасникам до рибного бізнесу, чим створили рівні умови економічної конкуренції та мінімізували корупційні ризики при розподілі водних біоресурсів між користувачами. Адже врегулювання промислового рибальства на етапі набуття самого права на вилов водних біоресурсів – це суттєві зміни, яких не було в галузі взагалі. Це вагомі кроки з детінізації рибного бізнесу. Еволюція у рибній сфері триватиме», - наголосив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Нагадаємо, що зараз триває нерестова заборона на більшості водоймах України і промислове рибальство там не здійснюється. Після завершення етапу відтворення водних біоресурсів промисел відновиться на акваторіях внутрішніх водойм з урахуванням безпекової ситуації в країні.

Довідково: нова процедура оформлення права на здійснення промислового рибальства запроваджена постановою Уряду України від 30.12.2022 № 1479, якою встановлено проведення аукціонів з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів шляхом електронних торгів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.