Догори
Дати відгук

Карантин закінчився, і ми не знаємо, чи був він законним — суд

Про це йдеться в тексті рішення ОАСК.

2 хв на прочитання20 Травня 2021, 14:43
Карантин закінчився, і ми не знаємо, чи був він законним — суд Карантин закінчився, і ми не знаємо, чи був він законним — суд
Поділитись:

Юрист, правозахисник Олександр Гуміров отримав рішення Окружного адміністративного суду м. Києва. Йдеться про справу про визнання незаконним карантину, запровадженого в Україні. Відповідачем у цій справі був Кабмін, а третьою стороною — МОЗ. Засідання суду тривали понад рік і неодноразово переносились.

Текст рішення Олександр Гуміров оприлюднив на своєму Телеграм-каналі.

Юрист  повідомив, що знав про те, що суд відмовив йому в задоволенні позову, але сподівалися що в рішенні буде досліджено саме питання законності карантину.

«Судді, якщо пам'ятаєте, на судовому засіданні для чогось задавали безліч розумних питань і робили вдумливе обличчя. Так от. У рішенні про законність або незаконність карантину — ні слова. Все рішення зводиться до двох тез: дії Кабміну не вказують на порушення прав позивача та не можна відновити порушені права позивача скасуванням постановив Кабміну. Все інше — вода у стилі реферату першокурсника», — написав Олександр Гуміров.

На думку юриста, текст рішення абсолютно не відповідає нормам кодексу. Олександр Гуміров звертає увагу на те, що не досліджені всі докази сторін, не дана оцінка кожному конкретному доводу, не наведена аргументація висновків суду за кожним доводом. Окрім того, абсолютно не досліджений предмет позову — спірна постанова.

«Мало того, судді дійшли до того, що оголосили, що карантин уже втратив чинність із 20.05.2020 року (проігнорувавши той факт, що Кабмін, щоразу продовжуючи карантин, продовжує саме цей карантин). Суддя явно спробував ухилитися від правосуддя, заявивши, що між сторонами немає предмета спору, але в такому випадку мали були закрити провадження, а не виносити рішення», — пише Олександр Гуміров.

Юрист не виключає, що зацікавлені особи чинили тиск на суд, і вважає, що судді могли б винести зовсім інше рішення, якби мали бажання.

«Я не чекав, що це рішення буде настільки «печаль-журбинка», — прокоментував Олександр Гуміров ситуацію для GreenPost.

Юрист пообіцяв докласти всіх зусиль, аби це рішення суду ніколи не набрало чинності. Наразі він готує апеляцію.

Нагадаємо, Олександр Гуміров поставив перед собою мету скасувати карантин і притягнути до відповідальності всіх причетних чиновників.

Під час розгляду його позову з’ясувалося, що МОЗ засекретило документ, на підставі якого вводився карантин.

Тим часом німецькі колеги пообіцяли допомогти українському юристу домогтися визнання карантину незаконним.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.