Догори
Дати відгук

Каховська ГЕС — це екоцид: дії несуть загрозу для ЗАЕС

Окупанти дистанційно підірвали Каховську ГЕС.

3 хв на прочитання06 Червня 2023, 11:57
Поділитись:

Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Таку заяву зробив керівник ОПУ Андрій Єрмак.

Він додав, що дії РФ несуть загрозу для ЗАЕС. В той же час, станом на 10:00, Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) у Твітері повідомило, що через підрив окупантами Каховської ГЕС  безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізькій АЕС поки що немає. 

"Влада працює, як центральна, так і регіональна. Безпека людей сьогодні - пріоритет. Маємо забезпечити покарання для ворога на міжнародному рівні", - додав він.

Окупанти дистанційно підірвали Каховську ГЕС - є факти і докази, – заявив представник ГУР Андрій Юсов

 "Є факти переміщення вибухових речовин, відповідної техніки рашистами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху – такі факти і докази, безумовно є", – повідомив представник розвідки.

Якщо вода впаде нижче відмітки у 12 метрів на Каховському водосховищі – це означатиме екологічну катастрофу, — про це ще в лютому попереджало Міністерство захисту довкілля й природних ресурсів.

У соцмережах пишуть, що після підриву Каховської ГЕС до берегів викидає протитанкові міни.

Крім того є непідтверджена інформація, що внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС затопило зоопарк "Казкова Діброва" у Новій Каховці. За попередніми даними, на жаль, всі тварини загинули.

У МВС просять людей при евакуації подбати про тварин: відпустити з ланцюгів, випуститиз кліток, по можливості взяти із собою.

Вчений Михайло Русін написав на своїй фейсбук-сторінці, що підрив греблі може привести до зникнення 70 відсотків популяції мишівки Нордмана.

Які наслідки може мати підрив Каховської ГЕС та греблі?

Каховська ГЕС – п'ята за розмірами в Україні. Її потужність – 334,8 МВт.

Ще восени 2022 року Росія замінувала ГЕС. Сьогодні, 6 червня, російські окупанти її підірвали. Без охолодження може залишитись Запорізька АЕС.

Підрив дамби Каховської ГЕС потенційно може залишити Запорізьку АЕС без води для охолодження, оскільки вона береться із Каховського водосховища, стверджує Зеленський. "Такий ризик існує", – підтверджують без деталей LIGA.net у пресслужбі Енергоатому. За словами співрозмовника LIGA.net, обізнаного із ситуацією, Енергоатом зараз вивчає наслідки для АЕС, якщо РФ піде на теракт.

Підрив греблі вплине і на водопостачання регіону. Як пояснив українській службі Бі-Бі-Сі директор інституту водних проблем і меліорації НАН України Михайло Яцюк, від рівня води у водосховищі залежить питне водопостачання регіону.

Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то питні водозабори не працюватимуть і населення не отримає питну воду.

До рівня води у Каховському водосховищі прив'язаний і Північнокримський канал. Якщо вода не надходитиме, південь Херсонщини та анексований росією Крим води не отримають.

Ситуація у Києві

«Київводоканал» повідомляє, що ситуація з підривом дамби Каховської ГЕС і спуском води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва

У Києві ситуація з водопостачанням залишається стабільною, усі гідротехнічні споруди працюють у штатному режимі, жодних перебоїв у роботі обладнання немає.

Столиця продовжує забезпечуватись водою безперебійно і в повному обсязі. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.