Догори
Дати відгук

Кабмін дозволив облаштовувати тимчасові сміттєзвалища за певних умов, деталі

Орієнтовні збитки довкіллю вже сягнули 28 млн грн.

1 хв на прочитання20 Червня 2023, 20:12
Поділитись:

Кабінет міністрів на засідання 19 червня затвердив новий порядок управління побутовим відходами, у якому дозволив тимчасові сміттєзвалища в громадах, де велися або ведуться бойові дії.

Вказаний порядок передбачає облаштування тимчасових сміттєзвалищ з відповідними вимогами щодо екологічної, пожежної безпеки та охорони.

У документі також йдеться про алгоритм дій з твердими побутовими відходами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру.

У свою чергу Міністерство довкілля та природних ресурсів уточнило, що внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС вода розмила майже 4 000 тонн твердих побутових відходів з полігонів та стихійних сміттєзвалищ. Орієнтовні збитки довкіллю вже сягнули 28 млн грн.

Порядок управління побутовими відходами в особливих умовах встановлює:

  • на територіях, де обмежена можливість надання комунальної послуги з управління відходами, військові адміністрації організовуватимуть місця їх тимчасового зберігання (аналогічно тим, куди звозять сьогодні відходи руйнації);
  • там, де немає такої змоги, майданчики тимчасового зберігання відходів пропонують організовувати на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків, територіях загального користування, підприємств, установ, організацій тощо;
  • на присадибних, дачних і садових ділянках відходи мають роздільно збиратися за видами та зберігатися до відновлення комунальної послуги або прийняття окремих рішень військових адміністрацій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost