Існує дієта, яка підходить всім без винятку. Про неї розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. Ідеться про так звану повільну дієту.
«Середнє правило «повільної дієти» — тривалість трапези не менше 20 хвилин. Якщо говорити точніше, то повільна їжа — це менше 65 г на хвилину, швидка — більше 100. У повільної їжі безліч плюсів для здоров'я: ви раніше насичуєтесь і довше зберігаєте ситість, без обмежень з'їдаєте на 88 ккал менше за раз, у вас менший ризик печії та порушень травлення і ви отримуєте більше задоволення від їжі», — говорить лікар.
Андрій Біловешкін наголошує, що уповільнити себе можна безліччю способів: використовувати столове приладдя, вживати «складну» їжу (риба, гранат, горіхи), ретельно жувати, а також відкладати приладдя, спілкуватися, їсти свідомо та обговорювати їжу. Лікар нагадує, що жування — це, крім іншого, теж тренування: ретельно пережовуючи їжу, ви спалюєте 2000 додаткових ккал на місяць.
«Їжа може бути і медитацією та робочою зустріччю. Пам'ятайте, що фаст-фуд — це не тільки те, що продається у МакДональдсі, це все, що ви з'їли швидко. Тому і гарна їжа може стати фаст-фудом, якщо ви з'їсте її швидко. Це стосується і книг, і людей, і фільмів. Уповільнюйтеся — це поверне вас у теперішній момент і дозволить ним сповна насолодитися», — радить Андрій Біловешкін.
Нагадаємо, коли печінці треба «схуднути», щоб запобігти цирозу та онкопатології: радить дієтолог.
Також ми розповідали, як схуднути, коли в домі є діти: радить дієтолог.