Догори
Дати відгук

Іноді непросто відрізнити від хвороби Паркінсона, фіброміалгії та розсіяного склерозу: на що хворіє Селін Діон

Терапія може уповільнити прогресування та призвести до ремісії.

2 хв на прочитання08 Березня 2024, 14:27
Фото: Flickr Фото: Flickr
Поділитись:

Торік усесвітньовідома співачка Селін Діон скасувала світове турне Courage, у рамках якого у неї було заплановано 42 концерти. Річ у тім, що в 2022 році лікарі діагностували у неї так званий синдром ригідної людини — надзвичайно рідкісне неврологічне захворювання, що викликає спазми та скутість м'язів. Зірка зазначила, що спазми спричиняють труднощі навіть при ходьбі і не дозволяють їй використовувати свої голосові зв'язки, щоб співати так, як раніше. Можливо, вона ніколи більше не повернеться на сцену. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

За даними Національного інституту неврологічних розладів США, синдром м'язової скутості (СМС), також відомий і як синдром Мерша-Вольтмана — це рідкісне захворювання аутоімунної природи, що вражає центральну нервову систему. Від цієї недуги страждають лише 1-2 особи на мільйон. Хворобу вперше описали лікарі-неврологи Фредерік Мерш і Генрі Вольтман ще у 1956 році. При цьому захворювання досі погано вивчене, тому точна діагностика досить складна, особливо на ранній стадії.

Зовнішні симптоми СМС можуть включати: скутість м'язів, особливо в області торсу, підвищену чутливість до звуків, запахів і стресу, яка тягне за собою ще більшу м'язову напругу. Важливою клінічною ознакою захворювання є підвищення рівня антитіл до декарбоксилази глутамінової кислоти в крові: при хворобі він перевищує норму в 10 разів і більше. Іноді синдром непросто відрізнити від хвороби Паркінсона, фіброміалгії та розсіяного склерозу.

Синдром м'язової скутості може виявитися у будь-якому віці, проте найчастіше він з'являється у людей старше 40 років. Спочатку у людини з'являються скарги на непостійні болі та напруження м'язів шиї, спини, живота. Згодом у пацієнтів із таким діагнозом можуть порушуватися природні рефлекси. Вони починають часто падати та приймати мимовільні зігнуті пози. СМС вважається невиліковним, терапія може лише уповільнити його прогресування та призвести до ремісії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я