Догори
Дати відгук

Імунолог розповіла, як насправді впливають на імунітет вітаміни та цинк

У великих дозах прийом цих сполук може бути небезпечним для здоров'я

2 хв на прочитання24 Грудня 2020, 20:35
Поділитись:

Чи дійсно вітаміни С і D, а також цинк допомагають легше переносить ковід оскільки підвищують імунітет, розповіла імунолог і алерголог, головний позаштатний спеціаліст з клінічної імунології Київської області, кандидат медичних наук Тетяна Бондаренко. Повідомляють "Факты".

Вона пояснила, що правильне дозування вітамінів повинен визначити лікар, і щоб не помилитися, потрібно здати аналізи та перевірити рівень вітамінів в організмі.

"Хоча з жорстким гіповітамінозом ми зараз стикаємося вкрай рідко, однак у багатьох тести показують дефіцит вітаміну D. Він потрібен для міцного імунітету, утворення кісткової тканини. Якщо кількість вітаміну D менше норми, потрібна більш висока доза — 4000-5000 одиниць в день. Потім можна приймати підтримувальну — до 2000 одиниць. Вітамін С — потужний антиоксидант, бере участь у виведенні токсинів, імунологічних процесах, розріджує кров. При коронавірусній інфекції у хворих відбувається небезпечне згущення крові, що загрожує розвитком тромбозів. Тому потрібно приймати вітамін С: дорослим для лікування — по два грами, а для профілактики — до одного грама на добу", - пояснила фахівець.

Вона додала, що підвищену дозу вітамінів потрібно приймати два-три тижні, а потім поступово знижувати, щоб не нашкодити шлунку і не збільшити відкладення солей у нирках.

"Не можна забувати, що вітамін С можна отримати з багатьох продуктів. Чемпіоном є ківі. Якщо у людини проблеми зі шлунком (наприклад, гастрит), порушення травлення або є алергія, можна пити відвар шипшини. Але не концентрований — він теж дратує слизову шлунка", - порекомендувала Бондаренко.

Крім того, лікар пояснила, що цинк сильно зміцнює імунітет, але його не можна приймати тривалий час.

"Середня добова доза для дорослих — до 20 міліграмів, на період епідемії прийнятні 50-60 міліграм, але не довше місяця. Потім бажано перевірити його рівень в організмі, здавши аналіз. Цинком багаті червоне м'ясо, субпродукти, насіння, сочевиця. Але одними продуктами не "наїсти" необхідну дозу, тому потрібні додаткові добавки або вітамінні комплекси, що містять цинк", - розповів імунолог.

Нагадаємо, лікар розповів, як пережити свято без шкоди для здоров'я та нормально почувати себе вранці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
21 жовтня — Всесвітній день йододефіциту: чому Україна в зоні ризику
21 жовтня — Всесвітній день профілактики йододефіциту: чому цей мікроелемент критично важливий
1 хв на прочитання2 години тому
День фармацевта (День аптекаря) — 21 жовтня: подяка тим, хто стоїть за ліками
Білі халати на передовій: 21 жовтня — день тих, хто зберігає здоров’я ліками
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Світ без свинцю: як захистити дітей від невидимого токсину
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день профілактики остеопорозу — 20 жовтня: збережи рух, збережи кістки. Фото: Shutterstock
Кістки, що тримають життя: чому важливо пам’ятати про профілактику остеопорозу
2 хв на прочитанняВчора
Коли тіло кричить, а система мовчить: світ говорить про біль, який не можна ігнорувати
2 хв на прочитанняВчора
Ті, хто рятують там, де інші тікають: 19 жовтня світ вшановує гуманітарних працівників
4 хв на прочитання19 Жовтня 2025
Всесвітній день боротьби з раком молочної залози: коли профілактика сильніша за діагноз
2 хв на прочитання19 Жовтня 2025
Чи рухаєтесь ви до цілей, які собі поставили? День «Оціни своє життя»
2 хв на прочитання19 Жовтня 2025