Догори
Дати відгук

Імунолог розповіла, як насправді впливають на імунітет вітаміни та цинк

У великих дозах прийом цих сполук може бути небезпечним для здоров'я

2 хв на прочитання24 Грудня 2020, 20:35
Поділитись:

Чи дійсно вітаміни С і D, а також цинк допомагають легше переносить ковід оскільки підвищують імунітет, розповіла імунолог і алерголог, головний позаштатний спеціаліст з клінічної імунології Київської області, кандидат медичних наук Тетяна Бондаренко. Повідомляють "Факты".

Вона пояснила, що правильне дозування вітамінів повинен визначити лікар, і щоб не помилитися, потрібно здати аналізи та перевірити рівень вітамінів в організмі.

"Хоча з жорстким гіповітамінозом ми зараз стикаємося вкрай рідко, однак у багатьох тести показують дефіцит вітаміну D. Він потрібен для міцного імунітету, утворення кісткової тканини. Якщо кількість вітаміну D менше норми, потрібна більш висока доза — 4000-5000 одиниць в день. Потім можна приймати підтримувальну — до 2000 одиниць. Вітамін С — потужний антиоксидант, бере участь у виведенні токсинів, імунологічних процесах, розріджує кров. При коронавірусній інфекції у хворих відбувається небезпечне згущення крові, що загрожує розвитком тромбозів. Тому потрібно приймати вітамін С: дорослим для лікування — по два грами, а для профілактики — до одного грама на добу", - пояснила фахівець.

Вона додала, що підвищену дозу вітамінів потрібно приймати два-три тижні, а потім поступово знижувати, щоб не нашкодити шлунку і не збільшити відкладення солей у нирках.

"Не можна забувати, що вітамін С можна отримати з багатьох продуктів. Чемпіоном є ківі. Якщо у людини проблеми зі шлунком (наприклад, гастрит), порушення травлення або є алергія, можна пити відвар шипшини. Але не концентрований — він теж дратує слизову шлунка", - порекомендувала Бондаренко.

Крім того, лікар пояснила, що цинк сильно зміцнює імунітет, але його не можна приймати тривалий час.

"Середня добова доза для дорослих — до 20 міліграмів, на період епідемії прийнятні 50-60 міліграм, але не довше місяця. Потім бажано перевірити його рівень в організмі, здавши аналіз. Цинком багаті червоне м'ясо, субпродукти, насіння, сочевиця. Але одними продуктами не "наїсти" необхідну дозу, тому потрібні додаткові добавки або вітамінні комплекси, що містять цинк", - розповів імунолог.

Нагадаємо, лікар розповів, як пережити свято без шкоди для здоров'я та нормально почувати себе вранці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Кадрові перестановки в уряді: нові керівники у Держводагентстві та Міндовкілля
Кабмін провів кадрові зміни у Державному агентстві водних ресурсів та Міндовкілля
1 хв на прочитання36 хвилин тому
Фото: BILD
У Мадриді поліція виявила в ресторані м'ясо міських голубів, яке видавалося за качку по-пекінськи
1 хв на прочитаннягодина тому
Креатив до Великодня: в українському супермаркеті продають верхівки пасок окремо. Фото: Сільпо
В Україні напередодні Великодня почали продавати "верхівки" пасок
1 хв на прочитання2 години тому
У Раді пропонують відновити державний контроль над комунальними послугами
У Раді пропонують відновити державний контроль над комунальними послугами
1 хв на прочитання3 години тому
Топ-5 вузьких холодильників 2025 року: ідеальний вибір для невеликої кухні
4 хв на прочитання3 години тому
Золото стрімко дорожчає на тлі світової нестабільності та торговельної війни між США та Китаєм
1 хв на прочитання5 годин тому
Програма компенсації агротехніки розширилась до понад 13 тисяч позицій
2 хв на прочитання6 годин тому
Спирт у бензині з 1 травня: чи зашкодить це вашому автомобілю
3 хв на прочитання7 годин тому