Догори
Дати відгук

Ілюзія здорового харчування: як ультраоброблена їжа маскується під звичайну

Навіть від йогуртів та сирків може бути шкода.

2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Harvard.edu Фото: Harvard.edu
Поділитись:

Ультраоброблені продукти (УОП) стали надзвичайно поширеними та становлять приховану загрозу для здоров’я, навіть якщо вони маркуються як поживні. На цю тему провели дослідження нутриціологи Анджеліна Барич та Антея Христофор. Про це нам розповідає The Independent.

Вчені зазначають, що, крім очевидних шкідливих продуктів, як-от чипси чи солодощі, до УОП належать і ті, що вважаються корисними: пакетовані гранола-батончики, спортивні напої та йогурти з фруктовими наповнювачами.

Дослідження, проведене на основі даних понад 6000 канадців, показало, що накопичення УОП в раціоні з часом підвищує ризик серцевих нападів, інсультів та інших серйозних захворювань. Ці продукти можуть підвищувати рівень кров’яного тиску та цукру, навіть у людей, які є худими та активними.

Шкода УОП не обмежується лише калоріями, сіллю, цукром чи жиром. Дослідники стверджують, що вона пов’язана зі способом виробництва цих продуктів та їхніми добавками. Наприклад, добавки, що подовжують термін зберігання, роблять кольори яскравішими та посилюють смак, можуть викликати запальні реакції в організмі. УОП сприймаються тілом як стресори, а не як поживні речовини.

Автори дослідження також наголошують, що виробники УОП часто рекламують їх як замінники здорової їжі, такої як овочі та фрукти. Вони використовують маркетингові гасла, що підкреслюють наявність одного корисного компонента (наприклад, клітковини чи вітаміну D), водночас ігноруючи загальний шкідливий вплив продукту.

Уряд Канади починає впроваджувати зміни у маркування, щоб зобов'язати виробників помітно вказувати на вміст натрію, цукру та насичених жирів. Проте дослідники закликають до більш рішучих заходів, таких як встановлення національних цілей щодо зниження споживання УОП, що вже зробила Франція.

За словами науковців, розуміння того, як ці продукти впливають на організм, є важливим кроком до того, щоб допомогти споживачам робити усвідомлений вибір.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Northeastern.edu
Чума повертається, цього разу до Каліфорнії
2 хв на прочитання39 хвилин тому
Фото: Wrmattress.com
Часто позіхаєте? Це може бути симптомом серйозних проблем зі здоров’ям
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: News-medical.net
Європа б’є історичні рекорди із спалахів вірусів, що переносяться комарами
2 хв на прочитання3 години тому
Сяюча Шкіра Починається Тут: Очищення По-Корейськи
Сяюча Шкіра Починається Тут: Очищення По-Корейськи
2 хв на прочитання7 годин тому
Глобальне потепління погіршує настрій — дослідження
2 хв на прочитання8 годин тому
День примирливого поцілунку: як уникнути сварок і зберегти стосунки
2 хв на прочитання8 годин тому
Відходи на вагу золота: науковці навчили штучний інтелект розпізнавати перші симптоми раку у мікробіомі кишківника
2 хв на прочитання12 годин тому
З пів мільярда грн для «технікумів» запрацювали лише 6 з 88, що мали б перекваліфікувати для осіб з інвалідністю та ветеранів - ДАСУ
2 хв на прочитанняВчора