Догори
Дати відгук

І відсвяткувати, і зберегти здоров’я: лайфхаки від лікаря

Ті, хто планує випивати більше ніж одну новорічну ніч, мають підготувати свою печінку.

3 хв на прочитання31 Грудня 2022, 17:42
Поділитись:

Застілля — це не тільки смак вишуканих страв, а й велике навантаження на шлунок, печінку тощо. Як запобігти негативному впливу зимових свят на здоров’я? Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Головне правило — не пийте натще. Вживання спиртного натщесерце збільшує швидкість сп'яніння і негативно впливає на слизову шлунково-кишкового тракту. Варто зробити акцент на білкові продукти (наприклад, курячі яйця), банани, вівсянку, жирну рибу, макарони чи рис. Під час застілля важливо харчуватися невеликими порціями, але часто. Простіше кажучи, закушувати. Тільки краще уникати солоних закусок. Чипси, копченості, солоні горішки викликають спрагу, і ви неусвідомлено втамовуватимете її алкоголем. Отже, з більшою ймовірністю переп'єте. При виборі напою враховуйте це.

Як ви знаєте, кожен алкогольний напій містить небезпечний етиловий спирт. Аби розщепити його, організм використовує спеціальний фермент — алькогольдегідрогеназу. Що активнішій цей фермент, то швидше алкоголь розщеплюється і виводиться з організму. Велику частку цього ферменту становить цинк, тому потрібно або випити в капсулі, або їсти продукти з його високим вмістом. Наприклад, цинку багато в устрицях, маслюках, яловичині, крабах, йогурті, гарбузовому насінні, запечених бобах, кеш'ю, насінні кунжуту, нуті, сочевиці, кіноа та вівсяних пластівцях. До речі, й у червоній ікрі цинку вистачає.

Ті, хто планує випивати більше ніж одну новорічну ніч, мають підготувати свою печінку. Наприклад, екстракт листя артишоку сприяє поліпшенню функціонального стану печінки та метаболізму ліпідів. Також він стимулює жовчоутворення, виводить токсини з печінки, зменшує токсичну дію алкоголю на печінку, знижує рівень сечовини та холестерину у крові.

Перед застіллям прийміть абсорбент. У кишківнику він убере весь зайвий алкоголь і не дасть йому всмоктатися в кров. Це можуть бути Ентеросгель (1 столова ложка), Полісорб (1 столова ложка на склянку води) чи кілька таблеток активованого вугілля. Вугілля затримається в шлунку і вбере, а потім виведе з організму деяку частину спирту, не дозволивши проникнути в кров. В експерименті з собаками у тварин, яким пропонували активоване вугілля разом із випивкою, концентрація алкоголю в крові виявилася значно нижчою, ніж у тих, хто отримав тільки спиртне. У людей такий абсорбуючий ефект активованого вугілля науково не підтверджується. Однак деякі авторитетні медичні джерела все ж таки не виключають такої можливості.

Алкоголь дуже сильно закисляє та вбиває мікрофлору. Вимиває магній, окислює клітини, руйнує судини. Після алкоголю обов'язково треба залужувати організм, очищати кров і лімфу, допомагати клітині очищатися швидше та прибирати залишки етанолу в крові. Заздалегідь купіть собі лужну воду.

1 січня можна випити розсіл, 1 чайну ложку Хлорофілу, з'їсти щось із «недільних продуктів», а разом із ними кілька пігулок бурштинової кислоти. І, звісно, відмовтеся від жирних продуктів.

Також ми розповідали, кому не варто ставити мандарини на новорічний стіл: застерігає лікар.

Окрім того, ми писали про найшкідливіші страви новорічного столу: ендокринолог радить, на що варто «налягати», а від чого краще відмовитися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Через Благодатний вогонь згоріла машина
Благодатний вогонь "наробив" на Закарпатті лиха (ФОТО)
1 хв на прочитання23 хвилини тому
ДБР повідомили підозру екскерівництву ГУ Держгеокадастру Миколаївщини
11 фактів незаконної передачі землі: екскерівництво ГУ Держгеокадастру Миколаївщини отримало підозри
1 хв на прочитаннягодина тому
Викрило масштабні незаконні рубки дерев
У трьох областях України викрито масштабні незаконні рубки дерев
2 хв на прочитання3 години тому
Науковці Ботсаду ім. Фоміна допоможуть парку-пам'ятці «Межигір’я» розвивати науковий потенціал
Науковці Ботсаду ім. Фоміна допоможуть парку-пам'ятці «Межигір’я» розвивати науковий потенціал
2 хв на прочитання4 години тому
Майже 150 млн грн хабаря: справу ексголови Держлісагентства скеровано до суду
1 хв на прочитання5 годин тому
Кабмін сьогодні прийняв низку рішень у сфері агросектору та екології 
3 хв на прочитання6 годин тому
ЄС може ввести квоти на український мед уже з червня
1 хв на прочитання7 годин тому
Німеччина частково профінансує екологічну модернізацію підприємств в Україні
1 хв на прочитання11 годин тому