Харчові домішки, як розрізнити та що вони означають
Індекс "Е" був введений у свій час для зручності
Харчові домішки - це природні сполуки та хімічні речовини, які самі по собі звичайно не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі, але які додають у продукти харчування для того, щоб вони довше зберігалися, для отримання стійкості смаку, поліпшення зовнішнього вигляду. Про це пише medfond.
Класифікація харчових домішок:
Е100-182 - барвники
Е200 і далі - консерванти
Е300 і далі - антиоксиданти
Е400 і далі, Е1000 - стабілізатори консистенції, емульгатори
Е500 і далі - регулятори кислотності, розрихлювачі
Е600 і далі - посилювачі смаку і аромату
Е700-Е800 - запасні індекси
Е900 і далі - глазуруючі агенти, покращувачі хліба
Індекс "Е" був введений у свій час для зручності: адже за кожною харчовою домішкою стоїть довге і незрозуміле хімічне найменування, яке не вміщається на маленькій етикетці.
А, наприклад, код Е115 виглядає однаково на всіх мовах, не займає багато місця в перерахуванні складу продукту і до того ж наявність коду означає, що ця харчова добавка офіційно дозволена в європейських країнах.