Грибний сезон: кому категорично не можна
Грибний сезон – у розпалі, грибники хизуються своїми трофеями з «тихих полювань», господині катають концервацію. Щоправда, цей період знаменується не тільки багаьтми уловами, а й переповненими інфекційними відділеннями.
Бувають, до речі, такі ситуації і взимку, наприклад, розморозили гриби – приготували і з’явилися певні симптоми. Пацієнтів із отруєннями не так багато, здебільшого це стани, що виникають внаслідок порушення технології приготування, умов зберігання, правил консервування.
Тим, у кого є хронічні панкреатити, гриби слід вживати обережно – може статися загострення хронічної хвороби.
Якщо це гриби, які належать до особливо небезпечних, пацієнт помирає. Токсини, які містять отруйні гриби, досить небезпечні.
Якщо розраховувати на кілограми маси тіла, то 01,-0,3 мікрограма на кілограм ваги вважаються токсичними і смертельними для людини. Якщо це перевести на гриб, то це 30-40 грамів сухого гриба. Тому можна з’їсти одну поганку і померти, навіть якщо вчасно почати надавати допомогу.
Як допомогти. Насамперед потрібно промити шлунок та надати постраждалому рясне пиття. Це може бути вода звичайна, підсолена, чай холодний. Також потрібне введення сорбенту. Наприклад, вугілля активованого, наприклад, 0,5 грама на кілограм. Якщо людина, до прикладу, важить 70 кг, то потрібно 120-140 таблеток. Не 2,4 чи 10 таблеток, а значно більша кількість.