Догори
Дати відгук

Грошей на потреби шкіл під час епідемії в регіонах немає — нардеп Ігор Палиця (відео)

До того ж центральна влада додаткових коштів не виділяє

2 хв на прочитання04 Вересня 2020, 00:44
Поділитись:

Голова партії "За майбутнє", нардеп Ігор Палиця зазначив, що місцевим бюджетам катастрофічно не вистачає грошей на освіту в період пандемії. Крім того, держава зовсім не допомагає грошима регіонам. Про це Палиця розповів в ефірі ток-шоу "Право на владу".

"Я чітко знаю, що в місцевих бюджетах грошей уже немає. Державна субвенція чітко розписана на покриття заробітних плат. Вона навіть не покриває позакласне викладання вчителями. Це покривається коштом місцевих бюджетів. Вона не покриває додаткові години роботи в класі, і якщо буде друга зміна, то вже державна освітня субвенція не покриває цих грошей. Це має фінансуватися з місцевих бюджетів", — пояснив політик.

Палиця додав, що на сьогодні в місцевих бюджетах є невеликий залишок коштів, бо в субвенції були гроші на харчування в освітніх закладах, однак вони не витрачалися через карантин.

"Це невеликі гроші. Такі міста, як Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Тернопіль, потребують в середньому на забезпечення шкіл санітайзерами, масками вчителів, без ламп ультрафіолету, близько 1,2 або 1,5 мільйона гривень на місяць. І це все коштом місцевих бюджетів. У місцевих бюджетах грошей не вистачає катастрофічно. Тому що в уряді вони беруть білий листочок і тицяють точкою в карту України: "А яку сьогодні область визнати червоною зоною, а яку — помаранчевою?". Незрозумілий підхід взагалі", - зазначив він.

Нардеп додав, що потрапляння до червоної карантинної зони на місцях означає неможливість наповнювати бюджети.

"Чернівці — червона зона, а в них шалене недовиконання бюджету, з якого треба забезпечити школи. Держава не допомагає грошима. На два тижні зупиняється громадський транспорт, готелі, ресторани, торговельні центри, магазини – все те, що дає гроші в місцевий бюджет. Відрахування не надходять, і місцеві бюджети банкрутують далі. Держава не допомогла нічим", — заявив депутат.

Нагадаємо, очільник Міносвіти на позитиві, попри те, що грошей на дезінфектори та маски для шкіл немає (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.