Головний продукт осені та зими: усі корисні властивості гарбуза
Гарбуз це натуральна скарбниця вітамінів і мінералів.
Гарбуз — це природний засіб очищення організму для виведення рідини, поліпшення травлення, сечогінний засіб. Його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення зору, обміну речовин, у разі гіпертонії, туберкульозу, для профілактики онкології.
Необхідні організму речовини знаходяться в м'якоті, насінні і квітах. Концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вище, ніж в моркві. Вітамін А покращує зір, і вважається ефективним антиоксидантом. Також гарбуз містить вітаміни С, Е, К і майже все вітаміни групи В.
Високий вміст цинку виводить овоч в трійку лідерів по корисності. Відсутність крохмалю, холестерину і трансжирів - причина, по якій гарбуз ідеально підходить для тих людей, що худнуть. Калорійність - 22 ккал на 100 гр. Також він показаний людям з підвищеним тиском, так як зміцнює стінки судин.
Користь гарбуза для жінок і чоловіків
За допомогою осіннього овоча можна прискорити метаболізм і налагодити травні процеси в організмі. Гарбуз виводить з організму токсини і шлаки. Дієтологи переконані, що овоч необхідно включити в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Також гарбуз зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, має протинабряковий ефект.
Гарбуз містить калій, магній, клітковину і каротиноїди. Ці речовини нормалізують рівень холестерину. Благотворно овоч впливає і на стан шлунково-кишкового тракту, показаний при гастритах, виразковій хворобі. Насіння гарбуза вважається хорошим протигельмінтним засобом, лікує вугровий висип і лупу, може регулювати виділення шкірного сала.
Користь гарбуза для вагітних обумовлена властивостями знижувати блювотний рефлекс.
Протипоказання для вживання гарбуза
Лікарі вважають, що гарбуз протипоказаний людям, у яких спостерігаються:
- захворювання шлунково-кишкового тракту;
- запальні процеси в області печінки і нирок;
- камені в жовчному міхурі і нирках;
- цукровий діабет.
Незважаючи на низьку калорійність овоча, його краще не вживати літнім людям і маленьким дітям, так як він важко перетравлюється. Бувають випадки, коли гарбуз викликає здуття живота і послаблення стільця, тоді знижуйте частоту вживання і зменшуйте розмір порції. При індивідуальній непереносимості і алергії варто зовсім відмовитися від гарбуза.