Догори
Дати відгук

Головний продукт осені та зими: усі корисні властивості гарбуза

Гарбуз це натуральна скарбниця вітамінів і мінералів.

2 хв на прочитання02 Листопада 2023, 08:11
Поділитись:

Гарбуз — це природний засіб очищення організму для виведення рідини, поліпшення травлення, сечогінний засіб. Його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення зору, обміну речовин, у разі гіпертонії, туберкульозу, для профілактики онкології.

Необхідні організму речовини знаходяться в м'якоті, насінні і квітах. Концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вище, ніж в моркві. Вітамін А покращує зір, і вважається ефективним антиоксидантом. Також гарбуз містить вітаміни С, Е, К і майже все вітаміни групи В.

Високий вміст цинку виводить овоч в трійку лідерів по корисності. Відсутність крохмалю, холестерину і трансжирів - причина, по якій гарбуз ідеально підходить для тих людей, що худнуть. Калорійність - 22 ккал на 100 гр. Також він показаний людям з підвищеним тиском, так як зміцнює стінки судин.

Користь гарбуза для жінок і чоловіків

За допомогою осіннього овоча можна прискорити метаболізм і налагодити травні процеси в організмі. Гарбуз виводить з організму токсини і шлаки. Дієтологи переконані, що овоч необхідно включити в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Також гарбуз зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, має протинабряковий ефект.

Гарбуз містить калій, магній, клітковину і каротиноїди. Ці речовини нормалізують рівень холестерину. Благотворно овоч впливає і на стан шлунково-кишкового тракту, показаний при гастритах, виразковій хворобі. Насіння гарбуза вважається хорошим протигельмінтним засобом, лікує вугровий висип і лупу, може регулювати виділення шкірного сала.

Користь гарбуза для вагітних обумовлена властивостями знижувати блювотний рефлекс.

Протипоказання для вживання гарбуза

Лікарі вважають, що гарбуз протипоказаний людям, у яких спостерігаються:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • запальні процеси в області печінки і нирок;
  • камені в жовчному міхурі і нирках;
  • цукровий діабет.

Незважаючи на низьку калорійність овоча, його краще не вживати літнім людям і маленьким дітям, так як він важко перетравлюється. Бувають випадки, коли гарбуз викликає здуття живота і послаблення стільця, тоді знижуйте частоту вживання і зменшуйте розмір порції. При індивідуальній непереносимості і алергії варто зовсім відмовитися від гарбуза.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: ДЕІ
Оазис серед степу: як унікальне джерело «Мирне» на Одещині бореться за життя
2 хв на прочитання2 години тому
Аграрії Півдня готуються до вступу в ЄС: чого очікувати від переговорів з Єврокомісією
Україна готується до переговорів з ЄС: аграрії Півдня озвучили свої пріоритети
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: AP / Hau Dinh
Тайфун «Каджікі» обрушився на В’єтнам: евакуація, руйнування і смерть
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: Abgtreesandlandscapes.com
Повний гід із захисту дерев'яних конструкцій
2 хв на прочитання7 годин тому
День найкращого друга людини: історія та сенс свята
2 хв на прочитання8 годин тому
Таємниця ідеального хрускоту: як приготувати огірки, що поєднують гостроту гірчиці та ніжність меду
1 хв на прочитання14 годин тому
Від яхтових до акрилових: порівнюємо основні типи лаків, щоб ви змогли обрати найкращий варіант
3 хв на прочитання15 годин тому
На Волині планують збудувати вітроелектростанцію для деревообробних підприємств
1 хв на прочитанняВчора