Догори
Дати відгук

Гінекологи назвали 5 важливих правил для жінок після 40 років

Не варто засмучуватися.

2 хв на прочитання12 Грудня 2022, 10:00
Поділитись:

Лікар гінеколог-ендокринолог розповів, як полегшити менопаузу.

Зміни, яким не раді

Для багатьох жінок 40 років – вік, коли починають матеріалізуватися страхи щодо в’янення їхньої жіночої краси. Подруги та старші родички лякають, що після 40 років організм змінюється не на краще: швидше втомлюєшся, обличчя «повзе» вниз, шанси завагітніти прагнуть до нуля тощо.

Однак не варто засмучуватися. Можливо, всі ці неприємності поки що вам ніяк не загрожують. А от подбати про свій організм, який стоїть на порозі нового етапу (допомогти йому перебудуватися з найменшими наслідками) потрібно обов’язково.

Правила обов’язкові для кожної жінки

Гінеколог-ендокринолог Павло Лисенко назвав п’ять правил, дотримання яких допоможе жінкам пережити переналаштування організму з найменшими неприємними наслідками:

Регулярно відвідуйте гінеколога. Краще планувати візити до лікаря не раз на рік, а раз на півроку. Тоді є шанс вчасно помітити якісь проблеми та усунути їх максимально швидко.

Приймайте фітоестрогени. Це речовини рослинного походження, які підтримують гормональну систему під час «змін». «Краще розпочати прийом цих препаратів раніше, порадившись зі своїм лікарем. Це допоможе зберегти власні естрогени та максимально пом’якшити прояви клімаксу», – каже Лисенко.

Висипайтеся. Намагайтеся лягати спати пізніше 23 годин. Це дуже важливо, адже гормон здорового сну мелатонін, необхідний для збереження молодості та жіночого здоров’я, виробляється в організмі виключно з 23:00 до 01:00.

Приймайте препарати для зміцнення кісткової тканини. Зменшення кількості естрогенів прискорює виснаження кісткової тканини. А це загрожує появою вкрай неприємного захворювання, яке часто виявляється у людей старше 45 років – остеопорозу. За перших ознак менопаузи, зробіть остеоденситометрію. Це обстеження допоможе виявити зміни в кістках та призначити підтримуючу терапію.

Слідкуйте за своїм харчуванням. Дуже часто у жінок старше 40 років збільшується апетит. Але слідувати цим поривам не варто. Так само як і повністю виключати з раціону харчування жирні продукти.

– Виключаючи жири та вуглеводи, жінки позбавляють себе найважливіших амінокислот та вітамінів і починають відчувати гостру тягу до солодкого. А вже у цій боротьбі зі своїми бажаннями зможуть перемогти далеко не всі, – каже гінеколог-ендокринолог.

Збалансувати раціон допоможе «правило тарілки»: намагайтеся формувати порції за принципом 50 на 50. Тобто половину тарілки – м’ясо чи риба, а друга половина – овочі. Як десерт можна дозволяти собі горіхи, ягоди та солодкі фрукти. А ось торти та тістечка краще залишити дітям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання21 хвилину тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання5 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання7 годин тому