Догори
Дати відгук

Гепатит А або ж хвороба Боткіна: лікар розвіяв міф про неможливість бути донором

Маленькі діти зазвичай переносять хворобу Боткіна практично безсимптомно

2 хв на прочитання26 Жовтня 2023, 13:50
Гепатит А хвороба Боткіна жовтяниця і можливість здати кров донорство Гепатит А хвороба Боткіна жовтяниця і можливість здати кров донорство
Поділитись:

Навколо спалаху гепатиту А (хвороба Боткіна або жовтяниця) читачі підняли вірне питання: “Чому, перехворівши гепатитом А, неможливо стати донором?”

Насправді, це поширений міф, пише лікар Євген Дубровський. Перенесений гепатит А не є пожиттєвим протипоказанням до здачі крові. Те, що багато центрів крові не приймають таких донорів, неправильно та не відповідає інструкціям. Це ще тягнеться шлейф з радянських часів, коли людей, які перехворіли на гепатит А, відсторонювали від донорства назавжди. Знання патогенезу та імунної відповіді на цю інфекцію вже давно змінили цей погляд. 

В  Наказі МОЗ про гепатит А як протипоказання не йдеться, тож, за словами Дубровського, піісля перенесеного гепатиту А насправді можна здавати кров.

" Більше того, якби провели масовий скринінг антитіл, всі дуже б здивувались масштабами кількості перехворілих. Маленькі діти зазвичай переносять хворобу Боткіна практично безсимптомно, без жовтяничної форми, як звичайне кишкове захворювання. Гепатити В та С, дійсно, навіть після одужання пацієнта, стають перешкодою для донорства. Цьому є обґрунтування. Від цих інфекцій не так просто одужати без лікування", - деталізує лікар. 

Оскільки імунітет після перенесеної “жовтяниці” є пожиттєвим та люди хворіють лише один раз, здавати кров не заборонено. Лише є рекомендація утриматись від здачі  крові пів року або рік після одужання, наголошує фахівець. Це пов’язано з тим, що печінка потребує часу для відновлення після перенесеної хвороби. До речі, вживання алкоголю та парацетамолу теж суворо не рекомендується в цей період. Бо можуть бути дуже погані наслідки.

 "Кому цікаво  знати все про тимчасові та абсолютні протипоказання до донорства, є "Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів". Про гепатит А у документі жодної згадки. Так само як і про кір, вітряну віспу, паротит, кашлюк та інші численні вірусні захворювання. Перехворів – означає здоровий!", - додає лікар.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost