Догори
Дати відгук

Геомагнітні коливання не вщухають: Земля все ще під впливом шторму

Магнітна буря у 6 балів продовжує тримати атмосферу планети під своїм впливом.

1 хв на прочитання17 Жовтня 2024, 06:30
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Останній спалах на поверхні Сонця спричинив сильний геомагнітний шторм, який досі не вщухає. Магнітна буря, що накрила Землю, досі не збавляє силу. На Четвер, 17 жовтня, прогнозується магнітне збурення х індексом 6 або середньої сили. Про це повідомляє портал Meteoagent.

За даними експертів, цей геомагнітний шторм відбувається через викид корональної маси після вибуху сонячної плями AR3854.

Цікаво що через цей магнітний шторм комета C/2023 A3 (інша назва – Цучиншань-ATLAS), яка все ще перебуває поблизу орбіти Землі, отримала "антихвіст". Це ще минулої ночі зафіксували у Британській астрономічній асоціації.

Так астрономи називають пиловий слід у формі шипа, що відходить від комети у бік Сонця і є геометрично протилежний до звичного для зображення комети іонного та пилового "хвоста". Це лише оптична ілюзія, проте цікаве видовищне і рідкісне явище.

Що ж до магнітного шторму, то лише у неділю, 20 жовтня, магнітосфера Землі повернеться до стабільного стану.

Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності – К-індексом – від показника 2 до 9. Чим вищий К-індекс, то сильніша буря та її наслідки і вплив на людей і техніку.

Втім прогноз може змінитися, оскільки дослідники сонячної активності оновлюють свої дані кожні три години.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.