Догори
Дати відгук

Фрукти та овочі, які обов'яково потрібно їсти тільки зі шкіркою: допоможе знизити тиск

Розповідаємо, чи можна їсти фрукти з шкіркою і які овочі потрібно обов'язково чистити.

4 хв на прочитання25 Серпня 2023, 06:50
Поділитись:

Багато людей звикли чистити абсолютно всі овочі, навіть огірки, особливо якщо шкірка гірчить на смак. З фруктами роблять вибірково, але навіть тоді вони не знають, чи можна їсти овочі з шкіркою насправді, і чи варто знімати шкірку з фруктів, щоб отримати максимальну користь для здоров'я. 

Які овочі та фрукти можна їсти зі шкіркою - список

Існує цілий перелік плодів, які не потрібно чистити, якщо не хочете позбутися величезної кількості корисних речовин.

  • Персики

В першу чергу, персики корисні для тих людей, що худнуть - в своєму складі вони містять важливий природний антиоксидант - хлорогенову кислоту. Вона запобігає накопиченню жиру в печінці, уповільнює набір ваги і знижує ризики розвитку цукрового діабету. Найбільша концентрація речовини міститься якраз в шкірці, тому чи потрібно знімати шкірку з персика - так, якщо ви готові в два рази зменшити користь фрукта.

Чому не можна їсти персик з шкіркою

Єдина причина, по якій не варто цього робити - гастрономічні та гігієнічні нюанси. По-перше, багатьом людям просто не подобається смак цієї самої шкірки, по-друге, не завжди виходить якісно вимити бруд, в результаті потім він хрумтить на зубах разом з персиком.

  • Огірки

У шкірці огірка рекордна кількість клітковини, калію, бета-каротину та інших поживних речовин. Ті люди, які звикли обрізати шкірку, позбавляють себе порції цих вітамінів. Вони не знають, що регулярно вживаючи огірок разом зі шкіркою, організм менше схильний до запорів і утворення тромбів. Ще один плюс - поліпшується зір і зміцнюються кістки.

Корисний момент: отримуючи огірок зі шкіркою, ЖТК буде перетравлювати його 2 години (це тривале насичення), а без шкірки - 20 хвилин, потім ви знову зголоднієте.

  • Сливи

Клітковина і вітамін С - два основних компоненти в складі слив, додатково плід вважається хорошим антиоксидантом. Всі знають, що цей фрукт "проносить", що позитивно впливає на кишечник, якщо не перевищувати допустимих норм споживання. 

ВАЖЛИВО: слива - справжній порятунок для гіпертоніків, так як здатна знизити тиск і рівень холестерину.

  • Баклажани

Якщо ви звикли чистити баклажан, то будьте готові - організм ваш в такому випадку отримує тільки воду, яка міститься в м'якоті. Все найкорисніше (клітковина, флавоноїди і магній) - в шкірці. Їсти баклажани разом з шкіркою - значить знизити ризики розвитку запальних процесів в організмі і рівень холестерину. 

Для того щоб їсти баклажан зі шкіркою і не морщитися від гіркоти, вибирайте овоч з гладкою шкіркою - в іншому випадку виявиться, що він старий і цілком може і буде гірчити.

  • Яблука

Як показує практика, деякі люди чистять яблука від шкірки через її жорсткість, гіркоту і неприємну функцію застрявання в зубах. До того ж, на шкірці яблук можуть накопичуватися пестициди, якими обробляють плоди. Але насправді, в шкірці міститься нерозчинна клітковина, вітамін C, вітамін А і кверцетин - речовина, що допомагає боротися із захворюваннями серця і алергіями.

Корисний момент: дієтологи кажуть, що досить одного яблука в день для нормалізації рівня цукру в крові.

Чому не можна їсти ківі з шкіркою

Існує думка, що якщо постійно вживати ківі з шкіркою, то можна "заробити" дерматит і розлади шлунково-кишкового тракту. Це можливо, якщо з'їсти більше 1 ківі в день, але якщо не перевищувати дозу, ніяких проблем не буде.

Шкірка ківі потрібна, важлива і дуже корисна - вона містить вітамін С і калій, що дуже істотно для тих, хто страждає частими запорами. У шкірці від ківі також досить клітковини - вона необхідна, щоб у вас не розвинувся цукровий діабет і не боліло серце.

Чи можна їсти шкірку манго 

В цілому, манго їдять з шкіркою або без - незалежно від обраного способу, цей тропічний фрукт дуже корисний. Вітамінів в ньому предостатньо - з групи В, A, E, K, плюс бета-каротин, а також калій, магній і марганець. Манго цілком можна їсти з шкіркою, яка теж багата необхідними людині речовинами, але варто бути акуратними.

Шкірка манго містить токсин урушіол, який стає причиною дерматитів і отруєнь. Станеться це з вами, тільки якщо з'їсти дуже багато фрукта - розумний підхід не спричинить за собою ніяких негативних наслідків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.