Догори
Дати відгук

Фахівці створили «вічні» сонячні батареї, які здатні змінити світ

Пристрої з такими батареями не потребують підзарядки.

2 хв на прочитання31 Травня 2024, 18:00
Сонячна енергетика Батареї Зелені джерела Енергії Сонячна енергетика Батареї Зелені джерела Енергії
Поділитись:

Шведська компанія Exeger створила нове покоління міцних та гнучких сонячних батарей, які можуть збирати енергію від будь-якого джерела світла, включаючи свічку. Завдяки цьому пристрої з такими батареями не потребують підзарядки.

Про це повідомляє The Independent.

На фабриці на північній околиці Стокгольма за шість секунд надсекретна друкарня виготовляє листки, вартість кожного з яких становить тисячі євро. Ці листки містять 108 мініатюрних сонячних елементів, які будуть використовуватися в повсякденних гаджетах — від клавіатур до навушників — і значно змінять наше сприйняття технологій.

Швеція може здатися малоймовірним місцем для сонячної революції, але саме нестача світла в зимові місяці спонукала співзасновника компанії Exeger Джованні Філі розглядати Сонце як основне джерело енергії для фотоелектричних елементів. Проривна технологія компанії здатна збирати електроенергію практично з будь-якого джерела світла — від прямого сонячного світла до свічок. Можливо, у майбутньому вона зможе навіть генерувати заряд від місячного світла, хоча для цього знадобиться певний час, щоб досягти значних результатів.

«Подібно до водоростей на дні океану, куди майже не доходить світло, ми можемо ефективно використовувати дуже мало фотонів», — розповів Філі.

Футболка, яку він носить, характеризує технологію компанії як «таку, що змінює світ» і здатну одночасно задовольнити глобальну потребу в енергії та вирішити деякі з найбільших екологічних проблем планети.

На що здатні сонячні батареї Powerfoyle Exeger

Сонячні батареї Powerfoyle Exeger є революцією в порівнянні з традиційними скляними панелями. Вони усувають необхідність у видимих сріблястих лініях, виконують функцію провідників. Крім того, ці батареї не втрачають ефективності при частковому затіненні, що є значною перевагою перед стандартними фотоелектричними панелями.

Запатентований матеріал, схожий на шкіру, може навіть перетворитися майже на будь-який матеріал, щоб забезпечити бездоганну інтеграцію у величезний асортимент продуктів. Водночас матеріал залишається водо- та пилонепроникним, а також ударостійким.

«Він працює за будь-яких умов освітлення, він міцніший, ніж будь-який інший сонячний елемент у світі, його легко виготовити, і він може імітувати будь-яку поверхню — шкіру, вуглецеве волокно, дерево, матову сталь. Це також красиво. Отже, ми можемо інтегрувати продукти, які вже продаються мільярдами одиниць на рік», — розповів співзасновник Exeger.

Потужності заводу Exeger у Стокгольмі дозволяють виробляти 2,5 млн кв. м сонячних батарей щороку. Це робить його найбільшим заводом такого типу в Європі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Більше з GreenPost
Досвід Німеччини у протидії незаконному викиданню відходів
За кинутий недопалок - штраф 50 євро: досвід Німеччини у протидії незаконному викиданню відходів
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Застосунок, який допоможе виправити режим сну
Українець створив застосунок, який допоможе виправити режим сну
1 хв на прочитаннягодина тому
Cходження селевих потоків
Затоплення с/г угіддь та сходження селевих потоків: ДСНС попереджає про зміну гідрологічної ситуації
2 хв на прочитання2 години тому
 Держзамовлення у сфері охорони здоров'я
Уряд збільшив держзамовлення у сфері охорони здоров'я
2 хв на прочитання4 години тому
Червоний список видів, що зникають, збільшився на 6000 позицій
2 хв на прочитання5 годин тому
Прорив у вакцинації проти кору захищає людей із ослабленим імунітетом від невакцинованих
3 хв на прочитання6 годин тому
На Одещині у повітря потрапило понад 240 тисяч тонн забруднюючих речовин
1 хв на прочитання7 годин тому
Через збільшення обсягів імпорту: ЄС повернув мита на яйця та цукор з України
1 хв на прочитання7 годин тому