Догори
Дати відгук

Екранна залежність у дітей і дорослих: консультує лікар

Екранна залежність викликає у структурах головного мозку такі ж зміни, що й уживання психоактивних речовин.

6 хв на прочитання05 Листопада 2023, 07:31
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Подальший розвиток людства без цифрових технологій неможливий. Тому тема, як знизити негативний вплив гаджетів та електронних пристроїв на здоров'я людини, особливо дітей і підлітків, навряд чи перестане бути актуальною в осяжному майбутньому.

Доктор медичних наук Маргарита Дев’ялтовська розповіла, які побічні ефекти має глобальна цифровізація всіх сфер життя і що потрібно робити, щоб мінімізувати тягар наслідків.

Від захоплення до залежності

Поява та широке поширення електронних пристроїв з одного боку дозволило людству зробити величезний крок у розвитку, з іншого — призвело до появи у міжнародній класифікації хвороб нової патології категорії залежностей. Є багато термінів: комп'ютерна залежність, інтернет-залежність, залежність від комп'ютерних ігор, екранна залежність… Але суть їхня зводиться до одного: людина втрачає можливість контролювати своє ставлення до електронного пристрою.

Залежність від гаджетів має самі ознаки, що й інші залежності:

  • Наростаючий непереборний потяг до використання гаджетів. Багато в чому він може бути зумовлений функціональністю електронних пристроїв. Наприклад, смартфони дають можливість постійного доступу до соціальних мереж, ігор, онлайн-сервісів, тим самим дозволяючи людям буквально жити онлайн.
  • Втрата контролю за часом і ситуацією. Людина поступово починає проводити в гаджетах дедалі більше часу, вирушаючи туди по відповідь будь-які свої запитання. Вона там спілкується, здійснює покупки, оформлює документи, консультується зі спеціалістами, зокрема лікарями, навчається та працює. Зрештою це починає заважати повсякденному життю, роботі чи соціальним контактам. Наприклад, якщо людина ігнорує своїх близьких, аби сидіти за комп'ютером, або не може утриматися від використання смартфона навіть під час занять чи важливих ділових зустрічей.
  • Негативні наслідки для здоров'я. Наприклад, людина може страждати від безсоння через звичку засинати з телефоном у руках або може стати ізольованою та непродуктивною через надмірне використання гаджетів.
  • «Синдром скасування». Відсутність з будь-яких причин доступу до електронних пристроїв або будь-яка спроба обмежити його (забрати у дитини телефон; відключити інтернет тощо) викликають у людини агресію, дратівливість, тривогу чи депресію.
  • Повне забуття інших інтересів. Усе життя звелося до гаджетів. Людина не контролює часу, що проводиться з гаджетами, не може без них упоратися навіть із найпростішими завданнями. Її не цікавлять люди та події з реального життя. Тому що все життя зосереджене в екрані смартфона, планшета чи комп'ютера.

На рівні фізіології організму ті зміни, які дає екранна залежність, викликають у структурах головного мозку — насамперед у лобових частках — такі ж зміни, які відбуваються при вживанні психоактивних речовин. Це структурні зміни мозку, своєю чергою, призводять із часом до глибших змін психіки, ніж просто психологічні проблеми.

Діти та смартфони

Мозок дитини найактивніше розвивається до 3-річного віку. І що більший вплив екрану на дитину до 3 років, то гірше ростуть нейрони. Тобто це прямий вплив на структуру мозку.

На жаль, сьогодні ми маємо ситуацію, коли однорічна дитина з гаджетом у руках — звичайна справа. Іноді це навіть є предметом гордості для батьків. Наприклад, коли малюк у 9 місяців розуміє, що на кнопки телефону потрібно натискати, щоби картинка змінилася. Або у півтора року легко вмикає мультики на планшеті чи комп'ютері, батьки сприймають це як неабиякі розумові здібності дитини.

Але насправді все не зовсім так. Ця медаль «геніальності» має і зворотний бік. Електронні пристрої впливають не лише на структури мозку, не лише на психіку, а й на когнітивний розвиток дитини.

Ба більше, екран впливає на швидкозростаючий мозок дитини ще внутрішньоутробно. Вплив екрану призводить до того, що відбувається когнітивна дезорганізація, тобто якщо під час вагітності мама проводить більшу частину часу в гаджетах, спілкується з подругами в режимі онлайн, то дитина ще внутрішньоутробно позбавлена тактильної, сенсорної й адекватної аудіовізуальної стимуляції.

Негативний вплив гаджетів загрожує також низкою соматичних розладів. Найбільш часті з них: порушення сну, подразнення очей і зниження гостроти зору, проблеми з поставою та хребтом, карпальні прояви, коли у дитини болить рука через те, що постійно напружені м'язи; головний біль і багато іншого. Хотілося б, аби батьки вживали заходів ще до того, як у дитини почнуться проблеми із самопочуттям, поведінкою, коли вона почне пропускати школу, з'являться порушення поведінки та виражена симптоматика з боку нервової системи. Адже життя таке, що дитина має вступати у взаємодію з оточуючими людьми та з навколишньою реальністю. Погано, якщо дитина відчуває ейфорію і загалом почувається комфортно, тільки коли перебуває у своєму улюбленому ірреальному світі, а спроби витягти її звідти викликають дратівливість та агресію. Ці ситуації досить часто призводять до хвороб і розладів, які доводиться лікувати. Це депресії у дітей, стресовий розлад і те, що перебуває у зоні особливої уваги — суїцидальна поведінка.

Відсутність страху перед смертю та якісь моделі поведінки, які ведуть до повної відсутності відповідальності перед реаліями у житті, діти також беруть в інтернеті. У віртуальному житті дуже легко когось убити, воскресити, перейти на наступний рівень, переродитися… Таким чином, у дітей повністю нівелюється поняття смерті, відсутні моделі поведінки в реальному житті. Суїцидальна поведінка пов'язана насамперед із депресією, спричиненою тим, що дитина не може знайти себе в реальному світі. Їй комфортніше перебувати там, де все вирішується одним натисканням кнопки і не потрібно докладати особливих зусиль, аби розпочати спілкування, дружити, долати перешкоди… Коли згодом у дитини виникають важкі життєві ситуації, вона мріє повернутися у звичний і зручний для неї віртуальний світ.

І що більше дитина перебуває в інтернет-житті, то складніші у неї потім проблеми, які потребують медичного втручання.

Важливо зазначити, що захоплення гаджетами не завжди носить патологічний характер. Багато людей успішно використовують електронні пристрої у повсякденному житті без негативних наслідків. Однак якщо ви вважаєте, що у вас чи у когось іншого є проблема із залежністю від гаджетів, не ігноруйте її. Зверніться до фахівця по допомогу.

Також ми писали, що просто забрати гаджет — не вихід: експерти розповідають, як батьки можуть захистити дитину від небезпек інтернету.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost