- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Економісти: новорічне застілля цьогоріч подорожчало на чверть
Економісти: новорічне застілля цьогоріч подорожчало на чверть
Експерти Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" підрахували, скільки в середньому коштуватиме святкове застілля цьогоріч.
Вартість новорічного столу для української сім'ї з чотирьох осіб цього року зросте майже на чверть порівняно з 2023 роком і обійдеться в 3 594 грн. Про це повідомили у Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", пише Укрінформ.
Розраховувалося новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби та напої.
Цей набір коштуватиме з розрахунку на середньостатистичну родину з чотирьох осіб приблизно 3 594,05 грн, що на 24,8% дорожче, ніж новорічне меню торік.
Цьогоріч салат "Олів'є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться в 384,41 грн, що на 17,7% більше, ніж при святкуванні нового 2024 року.
За рахунок зростання цін на складові, салат "Оселедець під шубою" (1,57 кг продуктів) коштуватиме на 21,9% дорожче – 168,19 грн.
Витрати на м'ясні продукти зросли за рік на 13,4%.
За 350 г сирокопченої ковбаси "Брауншвейзька" заплатимо 334 грн (на 19% більше проти цін 2023 року), пів кіло бекону запеченого – 227 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 294 грн (+12%).
М'ясо птиці станом на кінець 2024 року традиційно залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 174 грн (зростання ціни на 9%).
Молочні продукти цього року теж суттєво додали в ціні. Так, за твердий сир (300 г) доведеться заплатити 148,5 грн (+28%), а пачка масла вершкового (200 г) коштуватиме 104 грн (+44%).
Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 496 грн – на 32% більше вартості минулого року. Фрукти обійдуться у 254 грн (зростання вартості на 49%).
Сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще у межах 1000 грн, за скромними підрахунками.
Як зазначається в дослідженні, зростання вартості новорічного столу спричинене наслідком воєнних дій, як-от суттєвими грошовими та матеріальними втратами української економіки й українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.
Крім того, характерними чинниками, які сприяли подальшому підвищенню цін на продукти харчування, є несприятливі погодні умови влітку 2024 року, скорочення виробництва, збільшення тарифів на електроенергію, підвищення цін на енергоносії тощо.
Більше новин читайте на GreenPost.