Догори
Дати відгук

Ефект без хімії: перевірені народні засоби від фітофтори

Деякі городники та садівники принципово не застосовують на своїх ділянках хімічні препарати.

4 хв на прочитання20 Червня 2022, 19:18
Фітофтороз Фітофтороз
Поділитись:

Фітофтора вражає не лише на томати і картоплю, а й баклажани та перці. Серед городників і садівників є люди, які принципово не застосовують на своїх ділянках хімічні препарати. Якщо це не на шкоду рослинам, такий принцип можна тільки вітати, тим паче, якщо врожаї високі, а рослини здорові. «Флористікс» пропонує перевірені часом народні способи захисту рослин від фітофтори.

Мідний дріт від фітофтори

Цей спосіб запатентований німецькими науковцями: коріння розсади перед висадкою в ґрунт обмотують тонким мідним дротом.

Є й інший спосіб застосування мідного дроту для захисту від грибків: стебло томата, перцю або баклажана проколюють відрізком мідного дроту завдовжки 3-4 см, проштовхують дріт крізь стебло, а кінці опускають і притискають до стебла — мікродози міді стимулюють дихання рослини, стабілізують вироблення хлорофілу, підсилюють окислювальні процеси, що робить рослину більш стійкою до грибкової інфекції.

Мідний дріт від фітофтори застосовується тільки тоді, коли стебло рослини зміцніє, але спочатку його прожарюють на вогні, зачищають наждачним папером, нарізають на відрізки й уводять у стебло на висоті 10 см від землі. Не обгортайте кінці дроту навколо стебла.

Йод від фітофтори

Протимікробні властивості йоду давно й добре відомі. Застосовують його і для захисту листя томата, картоплі, перцю й баклажанів. Йод від фітофтори використовують так: у 10 л води вливають 1 л нежирного молока, додають 20 крапель йоду і добре розмішують — цим складом обприскують рослини через два тижні після висадки у відкритий ґрунт і в подальшому повторюють обробку рослини цим складом щотижня.

Сироватка від фітофтори

Добре зарекомендувало себе застосування для обробки від фітофтори молочної сироватки, розведеної водою 1:1, яка утворює на поверхні рослин тонку плівку, не підпускаючи до них грибки. Збудники фітофтори дуже бояться мікрофлори, що міститься в сироватці, але плівка швидко руйнується, тому обприскування мають стати регулярними. Починають молочні процедури в липні, а частота обробки може бути хоч щоденною.

Кефір проти фітофтори

Розмішайте в 10 л води 1 л кислого молока або кефіру, що дві доби бродив, і обприскайте цим складом рослини. Уперше кефірний розчин можна застосувати через 2 тижні після висадки розсади пасльонових у відкритий ґрунт.

Соляний розчин від фітофтори

Полив помідорів від фітофтори соляним розчином теж дає добрі результати. Сіль утворює на листках, плодах і стеблах плівку, яка не дозволить інфекції проникнути через продихи. Однак слід знати, що це не лікувальний захід, а профілактичний.

Часник проти фітофтори

Спори грибка гинуть від часнику. Перше часникове обприскування проводять перед утворенням зав'язі, повторюють обробку через 10 днів, а потім через 2 тижні. Щоб приготувати ліки від фітофтори, додайте в 10 л води 1,5 склянки м’язги часнику (подрібнених головок і пагонів), дайте добу настоятися, процідіть, додайте 1,5-2 г марганцівки, ретельно її розчиніть і беріться до обробки рослин.

Зольні обприскування від фітофтори

Розмішайте піввідра деревної золи в 10 л води й дайте настоятися упродовж трьох днів, час від часу помішуючи. Злийте воду, доведіть її обсяг до 30 л, додайте 35 г рідкого або натертого господарського мила, добре його розмішайте. Обробку рослин цим складом проводять тричі за сезон: через 10 днів після висадки розсади в ґрунт, перед цвітінням і відразу після того, як почнуть з'являтися перші зав'язі.

Обприскування від фітофтори настоєм із гриба-трутовика

Щоби стримати розвиток фітофторозу, раз на 10 днів, рано-вранці, у тиху безвітряну погоду рослини обробляють таким складом: 100 г подрібненого підсушеного й пропущеного через м'ясорубку свіжого гриба заливають 1 л окропу, накривають, дають охолонути, після чого проціджують. Першу обробку проводять у момент зав'язування плодів. Через два тижні обприскування повторюють.

Також ми розповідали про 10 кімнатних рослин на удачу, гроші та сімейне щастя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора