Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Дитяча смертність у світі впала до історичного мінімуму, та діти в різних країнах мають різні шанси померти — ВООЗ і ЮНІСЕФ

Дитяча смертність у світі впала до історичного мінімуму, та діти в різних країнах мають різні шанси померти — ВООЗ і ЮНІСЕФ

У 2022 році кожні шість секунд помирала дитина у віці до п'яти років, половина з них — новонароджені.

2 хв на прочитання15 Березня 2024, 12:46
У Центральноафриканській Республіці мати з недоїдаючою дитиною чекають на медичну допомогу (архівне зображення 2018 року). Фото: Florent Vergens/AFP/Getty Images У Центральноафриканській Республіці мати з недоїдаючою дитиною чекають на медичну допомогу (архівне зображення 2018 року). Фото: Florent Vergens/AFP/Getty Images
Поділитись:

За даними гуманітарної організації ЮНІСЕФ та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), дитяча смертність у світі досягла історичного мінімуму. У 2022 році вперше менше 5 млн дітей померли, не доживши до свого п'ятого дня народження, йдеться у заяві ЮНІСЕФ. Загальна кількість смертей склала 4,9 млн. Про це розповідає Die Zeit.

Таким чином, із 2000 року смертність дітей у цій віковій групі знизилася на 51 %. Організація ООН повідомляє, що деякі країни з низьким і нижчим за середній рівнем доходів змогли ще більше знизити рівень смертності.

Незважаючи на цей прогрес, у 2022 році кожні шість секунд помирала дитина у віці до п'яти років, половина з них — новонароджені. Крім того, померло 2,1 млн дітей і молодих людей у віці від п'яти до 24 років.

Згідно зі звітом, більшість цих смертей сталися в країнах Африки на південь від Сахари та Південної Азії. Вони спричинені переважно причинами, яким можна запобігти, або хворобами, що піддаються лікуванню, такими як передчасні пологи, ускладнення під час пологів, пневмонія, діарея та малярія.

Згідно з даними, багатьом смертям можна було б запобігти завдяки своєчасній діагностиці та лікуванню. Це також включає такі заходи, як імунізація та кваліфікований медичний персонал.

«Вкрай важливо поліпшити доступ до якісної медичної допомоги для кожної жінки і кожної дитини, зокрема в кризових ситуаціях і у віддалених районах. Місце народження дитини не повинно визначати, чи буде вона жити, чи помре», — цитують у прес-релізі главу ВООЗ Тедроса Адханома Гебреїсуса.

Згідно зі звітом, діти з найбідніших домогосподарств, як і раніше, вдвічі частіше помирають у віці до п'яти років, ніж діти з найбагатших. Діти, які живуть на територіях, що постраждали від конфлікту, мають майже втричі більше шансів померти, ніж діти в інших регіонах.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора