Догори
Дати відгук

Дві херсонські лікарні відключають від газу

Пацієнти медичних закладів залишаються без обігріву та гарячої води.

2 хв на прочитання06 Жовтня 2021, 12:35
Фото із соцмереж Фото із соцмереж
Поділитись:

Одна з найбільших лікарень Херсонщини входить в опалювальний сезон без газопостачання. Компанія ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» розірвала угоду про надання послуг Херсонській обласній лікарні. Офіційна причина «у зв’язку з особливими економічними обставинами в частині зростання ціни на природний газ», розповідає «Новий день».

Відключення газопостачання означає, що пацієнти закладу залишаються без обігріву та гарячої води.

У повідомленні йдеться, що голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко вважає такі дії незаконними,  адже медзаклад не отримував жодних попереджень про наміри відключити газопостачання. Таке повідомлення мало надійти до лікарні не пізніше, ніж за 30 днів до набрання чинності змін у договорі. Крім того, угода щодо постачання природного газу між ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» і Херсонською обласною клінічною лікарнею діє до 31.12.2021 р. включно.

Вплинути на ситуацію Херсонська обласна рада та Херсонська ОДА просять центральну владу. Звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Верховної Ради та Кабміну вже відправили. Крім того, директор обласної лікарні Віктор Короленко звернувся до Херсонської обласної прокуратури. Заяву переадресовано до поліції. Як зазначили у відділі комунікації ГУНП, відкрито кримінальне провадження за ст. 356 ККУ «Самоправство». Досудове розслідування проводить Херсонське райуправління поліції.

«Типовий Херсон» розповідає, що відключення газу через дії його постачальника загрожує також херсонській клінічній лікарні ім. Є. Є. Карабелеша. Фірма-оператор національного енергоринку «Енерго Газ Резерв» повідомила лікувальний заклад про намір розірвання договору в односторонньому порядку через різке підвищення вартості голубого палива та неможливість виконувати свої зобов’язання. Директор лікарні Алла Малицька каже, що таку можливість тут не виключали. Тому оперативно оголосили новий тендер на постачання газу.

Його підсумки мали підбивати 27 вересня, але жодної заявки на участь у ньому так і не надійшло. Оголосили другий тендер уже на середину жовтня. Проте невідомо, чи подасть хтось заявку цього разу та якщо навіть так, то на яких умовах.

«А біржова ціна газу в Україні продовжує зростати, й досягла 32–34 грн за кубометр. Якщо купувати голубе паливо для потреб освітніх, культурних та медичних закладів за такими розцінками, то міський бюджет ризикує «вилетіти у трубу». Та раніше цей вислів вживався радше як образний, а тепер набуває цілком реального значення», — йдеться у повідомленні.

Також ми наводили покрокову інструкцію на випадок, якщо облгаз штучно завищує обсяги споживання газу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.