Дві акули в акваріумі показали, як можуть розмножуватися без самців

1 хв на прочитання17 Серпня 2024, 13:40
ФОТО: ілюстративне

Самки продемонстрували здатність до безстатевого розмноження або партеногенезу, факт якого підтвердили вчені.

Дві самки звичайних гладких гончих акул, що живуть в італійському акваріумі, продемонстрували здатність до безстатевого розмноження, або партеногенезу. Про це повідомили вчені, коли отримали підтвердження появи потомства у двох хижачок без участі самця.

Партеногенез - розмноження без участі самців - не є чимось унікальним у тваринному світі. Однак, це перший випадок, коли таку здатність було зафіксовано у звичайних гладких гончих акул, вид яких перебуває під загрозою зникнення.

ФОТО: дитинчата гладких гончих акул, що народилися без самців / nature.com

Дві самки акул провели 14 років в акваріумі без контакту з самцями. З 2020 року вони регулярно розмножуються безстатевим шляхом, що вказує на факультативний партеногенез, тобто здатність перемикатися між статевим та безстатевим розмноженням залежно від умов середовища. Аналіз ДНК потомства та матерів підтвердив, що вони мають ідентичні гени.

Вчені вважають, що ця поведінка може бути життєво важливим механізмом виживання в умовах скорочення популяції самців. Це відкриття дає надію на те, що навіть види, що перебувають під загрозою зникнення, можуть знайти способи вижити та зберегти свою популяцію.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: