Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Дуель із будь-яким основним бойовим танком РФ французу не до снаги: що відомо про танки, які Франція поставить Україні

Дуель із будь-яким основним бойовим танком РФ французу не до снаги: що відомо про танки, які Франція поставить Україні

В Іраку AMX-10RC знищували танки Хусейна, проте парк іракської армії був представлений переважно старими Т-62 і Т-55.

3 хв на прочитання07 Січня 2023, 01:14
Поділитись:

Франція поставить Україні «легкі бойові танки». У цьому глава французької держави Еммануель Макрон запевнив свого українського колегу Володимира Зеленського, повідомляє N-TV. Передбачається, що цей танк стане розвідувальним танком AMX-10 RC. Колісний танк із гарматою в основному використовується для розвідки. Скільки танків Франція має намір передати Україні і коли, спочатку було незрозуміло.

«Це перший випадок, коли танки західної конструкції поставляються українським збройним силам», — цитують французькі ЗМІ Єлисейський палац. Франція хотіла б повідомити більш детальну інформацію про постачання танків в Україну пізніше.

«Дзеркало» розповідає, що, коли французькі машини надійдуть на фронт, їхніми основними мішенями стане легка бронетехніка росіян. Будь-який бронетранспортер або бойова машина піхоти російської армії можуть бути знищені пострілом зі 105-міліметрової гармати з величезної дистанції під 2000 м. Вогонь у відповідь малокаліберних знарядь БМП навряд чи буде ефективний на настільки великій дистанції. Вражати французьку бронетехніку російські легкі машини зможуть лише використовуючи протитанкові ракети (наприклад, «Конкурс» або знаряддя БМП-3, що запускаються через ствол, 100-міліметрові ракети).

Уламково-фугасні снаряди дозволять AMX-10RC підтримувати вогнем українську піхоту, знищуючи живу силу супротивника та його укріплення. Можливе ведення навісного вогню на великі дистанції — у цьому випадку колісний танк перетворюється на своєрідну самохідну артилерійську установку (схожу тактику ЗСУ іноді застосовують і використовуючи свої танки Т-64).

Однак тонка броня і слабка за сучасними мірками зброя не дозволять AMX-10RC працювати як «класичний» танк. Дуель із будь-яким основним бойовим танком Росії, будь то Т-72, Т-80 або Т-90, французу не до снаги: бронювання цих машин РФ не дозволяє 105-міліметровій гарматі пробивати їх у лоб, тоді як сам колісний танк пробивається з основного 125-міліметрової зброї російських танків на будь-яких дистанціях стрільби.

В Іраку AMX-10RC знищували танки Хусейна, проте парк іракської армії був представлений переважно старими Т-62 і Т-55. При цьому танки Т-62 (переважно модернізовані) застосовуються російською армією на фронті з літа — ось проти них французька машина завдяки досконалим прицільним пристосуванням, тепловізорам і системі керування вогнем може виявитися відносно успішною.

Так чи інакше відправка AMX-10RC — перший випадок передачі західною країною будь-яких танків власного виробництва, раніше всі такі поставки під тим чи іншим приводом скасовувалися. Не виключено, що колісний танк стане першою ластівкою масового відправлення українцям важкої бронетанкової техніки.

Також ми розповідали, що знову на фронті «Богдана», яка звільняла Зміїний — перша самохідка виробництва України, виконана за стандартами НАТО.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023