Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Знову на фронті «Богдана», яка звільняла Зміїний — перша самохідка виробництва України, виконана за стандартами НАТО

Знову на фронті «Богдана», яка звільняла Зміїний — перша самохідка виробництва України, виконана за стандартами НАТО

Що означає поява «Богдани» у складі ЗСУ?

6 хв на прочитання02 Січня 2023, 10:29
Самохідка «Богдана» на фронті. Фото: facebook.com/ivanbohunbrigade Самохідка «Богдана» на фронті. Фото: facebook.com/ivanbohunbrigade
Поділитись:

САУ 2С22 «Богдана» — перша самохідна зброя, виготовлена у незалежній Україні. Вогонь ведеться 155-міліметровими снарядами, які використовує артилерія НАТО. Ось що про неї розповідає «Дзеркало».

Довга історія створення

Перше, що впадає у вічі при погляді на самохідну зброю «Богдана» — те, що вона стоїть на шасі вантажного автомобіля, а не на гусеницях. Це різко відрізняє її від радянської артилерії (достатньо представленої як у російській, так і в українській арміях). СРСР вимагав від своїх збройових конструкторів самохідки (і більшість іншої бронетехніки) обов'язково на гусеницях. Це робилося, щоб гармати могли встигати за наступом танкових колон і підтримувати їх вогнем, коли армади країн Варшавського договору рвонуть на Захід після початку Третьої світової. Прохідність техніки на гусеничному ходу набагато вища, ніж у САУ на колісному шасі, і в СРСР це вважали критичним.

Західна військова доктрина припускає, що самохідки розташовані в глибокому тилу і працюють по ворогу на великих відстанях, пише військовий експерт Ігаль Левін. За такої тактики можна використовувати тилові дороги й автомагістралі для швидкого перекидання та розгортання знарядь. САУ приїжджає на місце, швидко розгортається, випускає снаряди по супротивнику і швидко змінює позицію.

Якщо використовувати самохідки саме так, то набагато логічніше мати колісне, а не гусеничне шасі — вантажівка зазвичай швидша за танк, палива їй потрібно менше, а прослужать колеса довше, ніж гусениці.

У 2015 році українська армія розпочала реформу — тодішній президент Петро Порошенко заявляв, що ЗСУ мають привести свою оборонну систему у відповідність до стандартів НАТО та забезпечити сумісність з арміями Північноатлантичного альянсу через п'ять років. Звичайно, це не означало миттєвої заміни всього на натовське — в арсеналах України була практично виключно радянська зброя.

САУ «Мста-С» на параді у Києві, 2008 рік. На той момент усі самохідки української армії були виготовлені в СРСР і мали гусеничне шасі. Фото: Michael, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org

Проте вже 2016 року концерн «Укроборонпром» пообіцяв створити нову самохідну гаубицю у калібрі НАТО 155 мм. Зазначалося, що далекобійність такої зброї буде вищою, ніж у старих радянських 122-мм та 152-мм самохідок. Гармату хотіли змонтувати на шасі найсучаснішого танка України Т-84 «Оплот» (у цьому випадку українські зброярі продовжили б радянську традицію гусеничних самохідок). Роботи стартували у лютому 2016 року, створенням нової зброї зайнявся Краматорський завод важкого верстатобудування — так розпочалася історія «Богдани».

Вже через рік командувач ракетних військ та артилерії ЗСУ генерал-майор В'ячеслав Горбилєв заявив журналістам, що Україна поступово переходитиме на 155-міліметровий калібр, також згадавши, що далекобійність систем НАТО вища, ніж у тих, що дісталися від СРСР.

Два роки про розробку української САУ мало що було відомо — вперше відомості про те, що «Богдана» вже готова, з'явилися 14 липня 2018 року. Широкій публіці САУ показали на параді на честь Дня незалежності 24 серпня того ж року.

САУ «Богдана» на параді на честь Дня незалежності у Києві, 24 серпня 2018 року. Фото: VoidWanderer, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Однак після показу новинки технологія «Богдани» припинилася. Водночас з'явилася інформація, що Україна закупить для своєї артилерії чеські самохідки «Дана» (це одна з перших колісних САУ у світі, на її основі розроблена, наприклад, сучасна словацька гаубиця Zuzana 2 — такі знаряддя постачають ЗСУ). Заступник міністра оборони із озброєння Олександр Миронюк спростував підозри, що гармати з Чехії «вб'ють» вітчизняну розробку, і розповів, що «Дана» та «Богдана» — різні системи, які доповнюють, а не замінюють одна одну.

Згодом виявилося, що темпи розробки нової гаубиці знизилися через проблему закупівлі боєприпасів НАТО калібру 155 мм (а такі снаряди були необхідні для випробувань зброї). 2021 року тести відновилися — і незадовго до війни, наприкінці січня 2022 року, стало відомо, що «Богдана» пройшла їх успішно, причому дальність стрільби становила до 42 км (радянські САУ б'ють менш ніж на 30 км).

Чим є САУ «Богдана»

Самохідка змонтована на автомобільному шасі КрАЗ-63221 із дизельним двигуном потужністю до 420 кінських сил. Екіпаж САУ розташовується в спареній броньованій кабіні, яка захищена від автоматних куль та уламків. За словами головного конструктора моделі Євгена Черманенка, артилерійською установкою можна керувати як у повністю автоматичному, так і в ручному режимі.

 

Для швидкої стрільби «Богдана» обладнана автоматом заряджання на 20 снарядів. Швидкострільність 155-міліметрової зброї складає до шести пострілів за хвилину.

«Богдана» на війні

У травні 2022 року український політик Сергій Пашинський опублікував у Facebook фотографії та відео першого бойового застосування САУ «Богдана». За його словами, експериментальний зразок самохідки було наказано знищити ще 25 лютого другого дня війни. Однак Пашинському вдалося домогтися вивезення зброї в тил для передачі ЗСУ.

ЗСУ використовують САУ «Богдана» на фронті, травень 2022 року. Фото: Facebook Сергія Пашинського

Згодом перша українська САУ брала участь в обстрілі острова Зміїний, з якого наприкінці червня відступили російські війська у рамках «жесту доброї волі». Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що зброя «відіграла велику роль» у звільненні острова.

Судячи з фотографій, опублікованих днями, знаряддя досі ціле і здатне воювати, тож, мабуть, ми побачимо й подальші випадки бойового застосування першої української самохідки.

Що означає поява «Богдани» у складі ЗСУ

З погляду впливу на ситуацію на фронті нічого. Зброя, що є (поки що) в єдиному екземплярі, не вплине на хід війни.

Однак її озброєння та бойове застосування відображає загальну тенденцію в кардинальній зміні вигляду артилерії ЗСУ. «Поступовий перехід» на 155-міліметровий калібр, про який говорив згаданий вище генерал-майор В'ячеслав Горбилєв, виявився набагато швидшим, ніж очікувалося: після початку російського вторгнення Захід почав активно постачати Україні свої 155-мм гармати — американські М777, німецькі PzH2000 й інші.

Водночас запаси радянських 152-міліметрових снарядів української артилерії не нескінченні і рано чи пізно будуть вичерпані. Найімовірніше, саме натовські 155 мм стануть стандартом для основних знарядь армії України.

Нагадаємо також, що удари ЗСУ по військових об'єктах виявились і прицільними, і успішними — міжнародний терорист Гіркін-Стрєлков.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання49 хвилин тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитаннягодина тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання2 години тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання3 години тому
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання4 години тому
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання5 годин тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання5 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання6 годин тому