Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Доходи у картоплі, молоці та бензині: у чому воююча Україна переважає сусідів

Доходи у картоплі, молоці та бензині: у чому воююча Україна переважає сусідів

Є чого здивуватися.

3 хв на прочитання11 Червня 2023, 14:44
Поділитись:

Порівнюючи доходи, важливо не лише дивитися на рівень зарплат, а й враховувати рівень цін. За допомогою сервісу Numbeo.com, який збирає усереднені дані щодо цін на товари в різних країнах, у «Дзеркалі» порівняли, скільки основних продуктів, товарів і послуг можуть купити за «мінімалку» мешканці сусідніх країн, зокрема воюючої України.

Іронія долі: білорус може купити найменше картоплі

Так, людина, яка живе в Білорусі і має у своєму розпорядженні мінімальну зарплату, може купити близько 306 кг картоплі. Це найгірший показник серед усіх сусідів. Наприклад, українці можуть придбати 443 кг, поляки — 1355 кг, а литовці — 1339 кг.

Також найменше серед сусідів такий білорус може собі дозволити і курячого філе — лише 50 кг. Українець із мінімальною зарплатою може купити 52 кг цього продукту, росіянин — 57. Із великим відривом це м'ясо доступне в сусідніх країнах Європи: 110 кг у Латвії, 150 — у Литві та 176 — у Польщі.

Натомість ситуація з молоком зовсім інакша. Цього продукту українець із зазначеним вище доходом може придбати лише 204 л, росіянин — 245 л, а білорус — 268 л. Але латвієць із мінімальною зарплатою може закупити 602 л молока, литовець — 760, а поляк — 1128.

Як справи з більшими витратами

Традиційно паливо та комунальні послуги у країнах ЄС помітно дорожчі. Але, як виявилося, найчастіше вони там доступніші людині з мінімальною зарплатою. Наразі українцю та росіянину такого заробітку вистачить лише на 2,3 середньої комуналки, яка розрахована за квартиру площею 85 м2, латвійцю — на 2,5, а білорусу — на 3,5. Поляк у своїй країні зможе сплатити 4 комуналки, а литовець — 5.

За кількістю літрів бензину, доступних за ці гроші, антирекорд належить українцям — ми можемо на свою мінімальну зарплату придбати 146 л палива. Білорусу доступні 224 л, росіянину — 371 л. Житель Латвії може придбати за «мінімалку» 406 л бензину, Литви — 588, а Польщі — 602.

Українець, росіянин і білорус із мінімальною зарплатою не можуть собі дозволити орендувати однокімнатну квартиру навіть не в центрі міста (якщо виходити із середньої ціни по країні, розрахованої Numbeo.com). А ось жителі Латвії та Литви з мінімальним заробітком можуть дозволити собі орендувати хоч по два такі житла. Поляк — лише одне, але після цього у нього залишиться на руках еквівалент понад 400 доларів США.

Що ж стосується доступності ресторанів, то, судячи з даних ресурсу, за мінімальну зарплату білорус із мінімальним заробітком у своїй країні може собі дозволити сходити туди 5 разів, росіянин — 6 разів, українець — 7. Тимчасом мешканець Латвії, який отримує мінімальну зарплату, може витратити її на 18 походів до ресторану на двох, литовець може це зробити 19 разів, а поляк — 26.

Також ми писали, що підвищення цін на електроенергію може спричинити серцеві напади та інсульти — британський лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon — красиво виглядає у квітниках, альпінаріях і не тільки (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Гороскоп на вівторок, 30 квітня
Несподівані зміни та потреба у підтримці: гороскоп на вівторок, 30 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
В Амстердамі жінку оштрафували на 140 євро за справляння потреби надворі, а та «вибила» у міста 4 млн євро на туалети
5 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора