Доходи місцевих бюджетів від сільгоспземель за рік зросли на 15%

2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: земельні наділи / agropolit.com

Сільськогосподарська земля стала надійним джерелом наповнення місцевих бюджетів громад.

Сукупні надходження від сільгоспземель до бюджетів громад за рік збільшились на 15%. А частка доходів, пов’язаних із сільгоспземлею, у сукупних податкових надходженнях громад, цьогоріч зросла з 11% до 14%. Це свідчить про важливість земельного ринку для збереження та зміцнення фінансової спроможності громад. На цьому наголосив заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час круглого столу «Як збільшити надходження бюджетів від сільгоспземель?».

У Мінагрополітики повідомили, що у дискусії взяли участь експерти у сфері земельних відносин, представники міжнародних організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, ЗМІ, представники Програми USAID АГРО, дослідники KSE Агроцентр. Учасники обговорили значення земель сільськогосподарського призначення для наповнення бюджетів усіх рівнів, шляхи підвищення ефективності управління земельними ресурсами та збільшення доходів бюджетів від обігу та використання земель сільськогосподарського призначення.

Він зауважив, що значну роль у підвищенні спроможності громад відіграло запровадження електронних земельних аукціонів на платформі «Прозорро.Продажі» восени 2021 року. Тоді в оренду було передано 9245 земельних ділянок комунальної̈ власності (78,8 тис. га). І це дає громадам щорічно 674,8 млн грн доходу.

Однак цей показник міг би бути набагато більшим, громади могли б додатково заробляти приблизно 64,5 млн дол. щороку. Проте більшість надходжень громад від оренди сільгоспземель досі припадають на договори оренди, укладені або за старою процедурою офлайн-аукціонів, або ж за прямими договорами.

Крім цього, за словами Дениса Башлика, потенційними джерелами збільшення доходів громад від обігу та використання сільгоспземель є збільшення рівня реєстрації земель у Державному земельному кадастрі. А також гуманітарне розмінування деокупованих територій, яке дозволяє повернути в обіг та обробіток землі, забруднені вибухівкою.

«У такий спосіб, реалізація програми компенсації витрат сільгоспвиробникам на гуманітарне розмінування − вкрай важлива. Принагідно нагадую, що приймання заявок на цю програму триває у Державному аграрному реєстрі», − резюмував Денис Башлик.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: