Догори
Дати відгук

До України завезли партію небезпечного авокадо - Держпродспоживслужба

Отруєння пилом або парами окису кадмію проходить в двох формах: гострої і хронічної.

2 хв на прочитання08 Серпня 2023, 18:45
Поділитись:

До України завезли партію небезпечного авокадо з Перу, у якому виявили кадмій. Продукт  експортувався із Польщі.

Про цей йдеться у пресрелізі Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

У повідомленні йдеться, що Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено ч. 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

У відомстві закликають:

У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.

Небезпека отруєнням кадмієм

Сам по собі метал кадмій практично нешкідливий, небезпечними є його сполуки, особливо ті, які розчиняються у воді. При попаданні в організм речовини кадмію завдають шкоди травної та дихальної системи, а також вражають нервову систему.

Отруєння пилом або парами окису кадмію проходить в двох формах: гострої і хронічної. Для гострої форми характерно виникнення симптомів через 10-36 годин, в окремих випадках через 30-120 хвилин. Розвиваються ознаки гострого бронхіту або трахеобронхіту, сильний судомний кашель, синюшність і задишка. Потім розвивається бронхопнвмонія і набряк легенів. При отруєнні через травний тракт спостерігаються порушення в роботі системи травлення.

Хронічна форма отруєння настає при постійному накопиченні речовини в організмі. На початкових етапах інтоксикація виражається слабо, людина страждає від слабкості і сонливості. При подальшому накопиченні кадмію в організмі страждає більшість органів і систем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.