До 20 годин на добу без світла: ЦПД озвучив можливі прогнози на зиму

1 хв на прочитання05 Вересня 2024, 10:16
ФОТО: ілюстративне

За оптимістичним сценарієм, можливі відключення електроенергії до 12 годин на добу, за песимістичним - до 20 годин.

Центр протидії дезінформації оприлюднив кілька можливих сценаріїв ситуації зі подачею електроенергії в осінньо-зимовий період. За оптимістичним, українці матимуть електроенергію протягом 12 годин на добу, прогнозує ЦПД.

Оптимістичний сценарій передбачає, що 8−9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно, а зима виявиться м’якою, без сильних морозів. У такому разі можливе відновлення близько 3 ГВт (3000 мегаватів) із 6 ГВт пошкоджених потужностей. Це дозволить вимикати світло споживачам на термін до 12 годин на добу.

Гірший сценарій передбачає відновлення лише приблизно 2000 мегават потужності за умови роботи 6−7 енергоблоків АЕС і холодної зими. У цьому випадку енергетична система може зіткнутися з кризою.

У найнесприятливішому випадку, якщо буде знищено ще більше енергетичної інфраструктури в Україні, громадянам доведеться проводити до 20 годин на добу без електроенергії та опалення. При температурі -10°C взимку українці, ймовірно, матимуть доступ до електроенергії тільки 12−14 годин на добу, решту 10 годин доведеться обходитися без світла.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: