Асоціація дієтологів України розповідає, що, згідно з результатами дослідження, опублікованими 13 серпня 2021 р. в журналі «Science», дієта з високим вмістом жирів порушує мікробний баланс слизової оболонки кишківника, що сприяє виробленню метаболіту, який може збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Доктор Мар’яна Байндлосс, доцент кафедри патології, мікробіології та імунології з медичного центру університету Вандербільта, проводячи експеримент на лабораторних тваринах, виявила, що порушення мікробіому кишківника відіграє ключову роль у розвитку серцево-судинних захворювань.
До початку стрімкого поширення коронавірусної інфекції COVID-19 ожиріння та метаболічний синдром вважалися пандемією ХХІ ст. Наразі приблизно 40 % населення США потерпають від ожиріння, і прогнозується, що цей відсоток далі зростатиме. Дослідження виявило раніше не вивчений механізм того, як дієта та ожиріння можуть збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, впливаючи на мікробіом кишківника.
Раніше у дослідженнях Каліфорнійського університету в Девісі виявили, що епітеліальні клітини, які вистилають кишківник, створюють динамічний баланс із кишковими мікробами, що сприяє здоровому середовищу кишківника, тож дослідники мали в планах дізнатися, чи сприяє ожиріння порушенню цього балансу.
Об’єднавшись, дослідницькі групи виявили на тваринних моделях, що дієта з високим вмістом жиру викликає запалення і пошкоджує епітеліальні клітини кишківника. Надлишок жиру погіршує функцію мітохондрій, які відповідають за вироблення енергії, змушуючи кишкові клітини виробляти більше кисню та нітратів.
Ці фактори, своєю чергою, стимулюють ріст шкідливих мікробів, таких як кишкова паличка, а також вироблення метаболіту, який має назву ТМА (триметиламін). Печінка перетворює ТМА в ТМАО (триметиламін-нітроген-оксид) шляхом окислення. ТМАО сприяє розвитку атеросклерозу та збільшенню відносного ризику смертності від усіх причин.
Вже відомо, що дієта з високим вмістом жиру викликає дисбіоз — дисбаланс мікробіому, що сприяє розмноженню шкідливих мікробів, але причини і механізм дії цього процесу залишались невідомими.
Дослідники продемонстрували, що лікарський засіб, який традиційно застосовується у лікуванні запальних захворювань кишківника, сприяє відновленню функцію клітин епітелію кишківника і призупиняє зростання продукції ТМАО у тварин. Цей добре відомий препарат — 5-аміносаліцилова кислота — активує мітохондріальну біоенергетику в епітелії кишківника.
Байндлосс зазначила, що завдяки цьому препарату можна запобігти негативним наслідкам, викликаним дієтою з високим вмістом жирів. Байндлосс також додала, що 5-аміносаліцилову кислоту можна вживати разом із пробіотиком для відновлення здорового кишкового середовища та підвищення рівня корисних мікробів.
Тільки повністю зрозумівши причинно-наслідковий зв’язок між «господарем», організмом людини, та мікробіомом кишківника, науковці і медики-практики зможуть розробити та застосовувати терапію, яка буде ефективною для контролю ожиріння та його небезпечних наслідків, таких як серцево-судинні захворювання.
Також ми розповідали, що яблука можуть виявитись отруйними — дієтолог.