Догори
Дати відгук

Дієтолог розповіла, чи можна заморожувати сир і як це зробити правильно

Розморожувати продукт рекомендується безпосередньо перед приготуванням.

3 хв на прочитання31 Травня 2022, 19:30
Поділитись:

Плануєте заморозити сир, щоб використати пізніше? Неправильне заморожування продукту може привести до втрати корисних властивостей продукту і розмножених в ньому бактерій. Поради лікарів-дієтологів і технологів молочної промисловості допоможуть правильно заморозити сир, пише Yizhainfo.

Чи можна заморожувати сир

Сир – це кисломолочний продукт, який не втрачає властивостей і смакових якостей після заморожування. Чи можна заморожувати сир в морозилці? Так, заморожування сиру повинне відбуватися при низьких температурах. Рекомендується заморожувати продукт свіжим, максимум через 3 дні після купівлі (до цього він повинен зберігатися в холодильнику).

Сир можна заморожувати тільки один раз. Після другого або третього разу продукт втрачає консистенцію і корисні властивості. Також він може набути гіркоти і зіпсуватися. Перед відправкою в морозилку, сироватку зливають і добре віджимають масу. Так уникнете кристалізації рідини і її подальшої разморозки і змішування з сиром.

Що стосується терміну зберігання замороженого продукту, максимально допустимий – 1,5 місяця. За цей час сир збереже корисні властивості і структуру і ще буде придатний до використання.

Через 2-3 місяці продукт вже непридатний до вживання після разморозки. Це пов’язано з характеристиками побутових морозильних камер. У більшості з них температура не опускається нижче – 16 °С або – 18 °С . При такій температурі термін зберігання нижчий. У промислових морозильних установках сир може зберігатися 4-6 місяців. Це пов’язано з тим, що температура заморожування досить низька і може досягати 35 °С.

Що приготувати із замороженого сиру

Розморожувати продукт рекомендується безпосередньо перед приготуванням. Правильна розморозка – залишити сир в холодильнику на ніч. Таким чином він розморозиться і повністю збереже властивості і смак. Допускається разморозка при кімнатній температурі і подальше приготування. У такий спосіб корисні властивості і смак також зберігаються, а нові бактерії не устигають розмножитися.

Як використати заморожений сир? Для приготування будь-яких блюд, важливо уникати вживання у свіжому вигляді. З розмороженого продукту можна приготувати все. Єдина умова – сир повинен пройти термічну обробку. Його можна використати для приготування вареників, сирників, пиріжків, млинчиків, запіканки, перепічок, сирного тіста, мафінів, кексів.

Плюси і мінуси заморожування сиру

Заморожування цього кисломолочного продукту має безліч переваг, але також є і певні недоліки. Отже, спочатку про плюси:

  • Можливість довго зберігати велику кількість продукту.
  • Немає втрати смаку і властивостей молочного білку при правильному заморожуванні.
  • Якщо заморозити у вигляді готового напівфабрикату, то в морозильнику завжди буде запас їжі.

Тепер про мінуси:

  • Потрібно буде приділити час правильній підготовці сиру.
  • Потрібно певний посуд.
  • Морозильна камера повинна заморожувати при температурі від – 10 ℃ до – 20 ℃.

Поради із заморожування сиру

Заморожування сиру здається простим процесом, але він має свої особливості. Важливо дотримуватися певних правил. Це допоможе зберегти якість продукту і продовжити його життя на декілька місяців.

Загальні рекомендації

Найбільш якісним способом зберігання сиру вважається глибоке заморожування при температурі нижче 30 °С . Якщо холодильник морозить при температурі від – 2 °С до – 8 °С, продукт можна зберігати не більше тижня.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Композиції з пеларгонії і лаванди в ящиках-кашпо (ВІДЕО)
1 хв на прочитання12 хвилин тому
М’ясні кнедлі, фаршировані  сливами
М’ясні кнедлі, фаршировані  сливами, у сметанному соусі «насолода»
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Курячі котлети з морквою та сиром — просто і смачно
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon — красиво виглядає у квітниках, альпінаріях і не тільки (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Несподівані зміни та потреба у підтримці: гороскоп на вівторок, 30 квітня
2 хв на прочитанняВчора
В Амстердамі жінку оштрафували на 140 євро за справляння потреби надворі, а та «вибила» у міста 4 млн євро на туалети
5 хв на прочитанняВчора
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитанняВчора
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитанняВчора