Догори
Дати відгук

Держенергоефективності удосконалить закони для розвитку біоенергетики

Про це заявив заступник голови відомства

2 хв на прочитання24 Липня 2020, 21:31
Поділитись:

Держенергоефективності продовжує удосконалювати законодавчу базу для розвитку біоенергетики. Про це повідомив Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, на вебінарі з питань покращення систем централізованого теплопостачання та використання альтернативних видів палива. Захід організовано проєктом «KeepWarm». Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко окреслив стан розвитку біоенергетики, її переваги для опалення, успішні приклади та плани щодо законодавчих змін у цій сфері.

«Використовуючи інформацію Держстату, Держенергоефективності було розраховано частку енергії з альтернативних джерел у секторі опалення та охолодження, яка становила 8% у 2018 році. При цьому відповідно до Національного плану дій потрібно досягти 12,4% у 2020 році», - зауважив Юрій Шафаренко.

«Україна, дійсно, має значні ресурси для біоенергетичних проєктів. Завдяки близько 37% відходів агросектору, можна замістити в еквіваленті до 10 млрд м3 газу щорічно. Також можна вирощувати енергокультури на 4 млн га малородючих земель та заміщувати в еквіваленті до 20 млрд м3 газу у рік. Таким чином, повністю відмовитися від імпорту газу», - наголосив Юрій Шафаренко.

Крім цього, в країні потенціал виробництва біометану сягає близько 8 млрд м3 у рік. Користь біометану полягає в тому, що його можна постачати в газотранспортну систему і навіть експортувати в інші країни.

Сьогодні є міста, які вже переходять на альтернативне опалення, створюють робочі місця та стають менш енергозалежними. Наприклад, у місті Кам’янець-Подільському працює третя в Європі та п'ята у світі ТЕС з модулем ORC. Її загальна потужність – 45 МВт, але з них 15 МВт – це потужності на біомасі. У результаті станція забезпечує теплом і гарячою водою близько 22 тис. мешканців міста.

Щоб стимулювати впровадження таких проєктів із заміщення газу, Держенергоефективності спільно із Міненерго вже опрацьовує ряд законопроєктів щодо створення електронної системи торгівлі твердим біопаливом; стимулювання вирощування енергокультур; розвитку ринку біометану.  

Нагадаємо, експерт заявив, що біоенергетика може на 2/3 замінити Україні газ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.