Деруни — традиційна страва, тому не дивно, що існує дуже багато рецептів дерунів. Наприклад, рецепт дерунів без яєць і борошна. Якщо ви вважаєте, що їсти деруни треба просто з жару — тоді вони просто не встигнуть потемніти — то додавати в них сметану не треба.
Інгредієнти:
картопля — 500 г;
цибуля ріпчаста — 1-2 шт. (близько 175 г);
сіль за смаком;
сметана (за бажанням) — 1 ст. л.;
олія — для смаження.
Приготування.
Картоплю очистити, помити й відразу приступити до приготування дерунів. Не потрібно замочувати картоплю у воді, інакше вимиватиметься крохмаль, за рахунок якого готові деруни тримають форму.
Картопля разом із цибулею натерти на дрібній тертці. Цибуля не дає сирій картоплі темніти.
Перемішати, посолити.
Щоби картопляні деруни не темніли під час остигання, в них можна додати сметану.
Терту картоплю з цибулею викласти на сито, встановлене над мискою. Залишити картоплю в такому положенні хвилин на 5-10, аби зайва рідина стекла через сито.
Рідину акуратно злити, а крохмаль, що осів на дні миски, додати назад у картоплю з цибулею.
Добре розігріти сковороду з олією. Картопляну масу викласти на сковороду у вигляді невеликих коржиків.
Смажити деруни на помірному вогні приблизно по 5 хвилин з кожного боку, до рум'яної скоринки.
Готові деруни викласти на паперові рушники, щоб увібрався зайвий жир.
Подавати картопляні деруни гарячими, зі сметаною чи іншими соусами за бажанням.
Також ми розповідали про «бенефіс» гарбуза: чотири способи легко і смачно його утилізувати після Геловіну.