Догори
Дати відгук

Депутати продовжують ґвалтувати Конституцію: на черзі санепідблагополуччя і захист від інфекційних хвороб – лікар

Ідеться про скандальний законопроект 4142

3 хв на прочитання15 Жовтня 2020, 13:57
Поділитись:

Лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський у своєму коментарі GreenPost розкритикував законопроект № 4142 "Про систему громадського здоров’я", який сьогодні розглядатиметься профільним комітетом у режимі онлайн-трансляції.

Насамперед лікар наголосив, що зазначений законопроект звужує значну кількість прав і свобод громадян – медпрацівників, хворих, бактеріоносіїв.

«Закон завідомо антиконституційний. Конституційний суд України кілька разів зазначав, що Конституція не допускає звуження обсягу прав і свобод громадян. Якщо вам надано якесь право (наприклад, на безоплатну медичну допомогу), його не можна скасувати. Це у нас робиться, але все одно неконституційно», – підкреслює Олексій Галімський.

Окрім того, законопроект   обмежує повноваження Кабміну і МОЗ, а Держпродспоживслужбу повністю делегітимізує, позбавляючи всіх повноважень узагалі, пояснює лікар. Та й усі без винятку норми, прийняті у результаті змін, внесених у закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» для боротьби з епідемією COVID-19, також скасовуються разом із законом. А на їх підставі здійснюються доплати тим, хто працює з COVID-19, забезпечуються соціальні гарантій на виплату   на випадок інвалідності або  смерті медичного працівника від коронавірусу тощо.

«Пропонований закон Головного  державного санітарного лікаря згадує рівно в двох тезах: що він є (і може бути або головою центрального органу виконавчої влади, або голова центрального органу виконавчої влади може покласти на когось такі повноваження) і що за його поданням вводиться карантин. На тому все. З чого беруться повноваження цього адміністративного органу, які там посадові особи – незрозуміло», – говорить  Галімський.

У пояснювальній записці до законопроекту необхідність його прийняття обґрунтовується обов’язками України у межах євроінтеграції. Проте епідеміолог нагадує, що ніяких обов’язків у цій царині в нас нема.

Також у пояснювальній записці стверджується, що законопроект не потребуватиме жодних додаткових витрат із бюджету. Однак, як з’ясувалося це не відповідає дійсності.

«Ви створюєте новий орган виконавчої влади – як ви це зробите без додаткових витрат? Людей десь треба посадити, дати їм зарплату – воно все сконденсується з повітря? Крім того, зненацька вводиться додаткове щеплення проти пневмококу – виходить, воно також не потребуватиме додаткових витрат із бюджету, хоча при найскромнішому підрахунку йдеться про 90 млн грн. Дивно, що в законопроекті нема щеплення від вітрянки – мабуть, виробники цієї вакцини достатньо не простимулювали авторів» , – говорить Олексій Галімський.

Pixabay

Водночас Головне науково-експертне управління Верховної ради у своєму висновку прямо зазначає, що до закону необхідно подати відповідне фінансово-економічне обґрунтування, оскільки законопроект тягне за собою додаткові видатки з Державного бюджету. Наразі такого документу автори не підготували.

Олексій Галімський також наголошує, що законопроект змінює управлінські та адміністративні правовідносини і  містить корупційні ризики, а також несе  прямі ризики криміналізації сфери імунопрофілактики.

Лікар має претензії не лише до змісту законопроекту, а й до граматики та пунктуації.

«Враження, що з 14 співавторів, серед яких не лише два фельдшери, а й дипломований лінгвіст, ніхто текст не читав», – говорить   Галімський.

Раніше ми розповідали, що ГНЕУ розкритикувало скандальний закон про примусову вакцинацію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора