29 травня відзначають День компосту. Це органічне добриво під будь-які види сільськогосподарських рослин, отримане в результаті розкладання органічних відходів рослинного або тваринного походження. Утилізація органічних речовин шляхом компостування не забруднює довкілля.
Як відомо, компост поліпшує структуру ґрунту, робить ґрунт більш водо- і повітропроникним. Використовують компост також для обігріву на «теплих грядках».
Правильно приготовлений компост має однорідну пухку структуру, приємний запах вологої землі і коричневий колір.
Компост можна придбати, а можна виготовити власноруч, причому навіть у місті. Відомі випадки, коли у містах жителі цілого будинку складають органічні відходи у спеціальну компостувальну яму, а потім «знімають урожай» і продають. Але частіше виготовленням компосту займаються у масштабах однієї квартири.
Компост – це не просто суміш органічних відходів. Для виготовлення якісного перегною підійде не будь-яка органіка.
Дозволені матеріали:
Для прискорення процесу компостування можна скористатися спеціальною добавкою.
Хоча основним елементом компосту є трава, використовувати тільки її не радять, бо замість добрива може вийти гноївка або силос.
Не можна укладати в компост:
Компостуватувати органіку можна у спеціально викопаній ямі чи зробити ємність із дощок (тільки не під фруктовими деревами) або купити готовий пластиковий компостник – у його стінках є необхідні отвори для доступу повітря, його легко розібрати та перемістити в інше місце. Зверху компостну купу закривають кришкою, щоб знизити втрати вологи та температури. Не слід використовувати плівку – вона перешкоджає нормальному газообміну.
Слід враховувати, що виготовлення компосту вимагатиме певного часу.
Закладаючи компост із відходів, необхідно чергувати шари зелених і деревних залишків, гною та ґрунту.
Рекомендується чергувати шар (20 см) зеленої органіки (листя, трави) з коричневою (тріска, тирса, тонкі гілки), пересипаючи їх гноєм (5 см) і ґрунтом (10 см). Можна додавати суперфосфат для підвищення поживності ґрунту.
Потрібно час від часу перемішувати вміст компостника вилами чи лопатою. Так компост насичується киснем і швидше перепріває.
Важливо підтримувати вологість компостної маси, періодично поливаючи її. Брак вологи згубно впливає на ґрунтові мікроорганізми.
Якщо органіка в компості розповсюджує неприємний, гнильний запах, значить, компостування проведено невірно. Найчастіше це відбувається через відсутність ґрунтового пересипання і гною.
Також ми розповідали про ресторан у Берліні, який продукує нуль відходів.