Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • День Державності та Хрещення Русі–України: пам’ятні дати про понад тисячолітню традицію

День Державності та Хрещення Русі–України: пам’ятні дати про понад тисячолітню традицію

У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності

2 хв на прочитання15 Липня 2024, 09:15
День Державності та День Хрещення Русі–України День Державності та День Хрещення Русі–України
Поділитись:

У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця пам’ятна дата нагадує про понад тисячолітню традицію українського державотворення, що бере свій початок у Руській середньовічній державі з центром у Києві.

День Державності святкується того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують пам’ять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Русі–України.

Князь Володимир Великий є символом розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Спадщина Русі включає герб (тризуб), грошову одиницю, а головне — Київ як політичний і культурний центр України.

У 2023 році День Державності відзначався 28 липня. Але вже наступного року святкування перенесено на 15 липня через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря. За відповідний законопроєкт, внесений Президентом, Верховна Рада проголосувала 14 липня.

Концепція державних заходів до цієї дати підкреслює тяглість і спадкоємність державотворчих традицій України від Русі до сьогодення.

«Знання історії нашого державотворення у всій його тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни РФ проти України. Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, яка стверджує, ніби українці та росіяни — єдиний народ, або що Україна — штучна нежиттєздатна держава», — наголошують в Українському інституті національної пам’яті.

День хрещення Київської Русі

З 2008 року, з урахуванням важливості православних традицій в історії та розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та громадськості, указом президента України Віктора Ющенка № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі було проголошено державним святом України. Це свято відзначалося 28 липня — у день пам’яті князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

Згідно з Указом Президента України № 455/2023 від 28 липня 2023 року, День хрещення Київської Русі — України тепер святкується 15 липня.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost