Догори
Дати відгук

Дефіцит кави у світі: ціни зростають через зміну клімату

До 2050 року глобальні посівні площі можуть скоротитися вдвічі.

5 хв на прочитання27 Травня 2024, 17:46
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Кава — другий за популярністю напій у світі, а також зірка мистецтва та поп-культури. Але наш ранковий капучино в небезпеці. Зміна клімату загрожує світовим урожаям кави через засухи, спеку та потужні зливи. Згідно з дослідженнями, до 2050 року глобальні посівні площі можуть скоротитися вдвічі. Про це розповідає Deutsche Welle.

«Без інвестицій у сільське господарство ми матимемо серйозні проблеми», — говорить Верн Лонг, директорка World Coffie Research.

Трьома найбільшими виробниками кавових зерен є Бразилія, В'єтнам і Колумбія. Найбільшими імпортерами є США, Німеччина та Франція. Люди в усьому світі щодня випивають понад 2 млрд чашок кави — вдвічі більше, ніж 30 років тому. В Азії споживання кави буде вдвічі вище, ніж в інших країнах світу, оскільки середній клас, що зростає, п'є дедалі більше кави. Старбакс (Starbucks —найбільша міжнародна мережа кафе швидкого обслуговування американської фірми Starbucks Corporation зі штаб-квартирою у Сіетлі у штаті Вашингтон. Кав'ярні розташовані у 55 країнах світу -ред.) хоче відкрити 9 тисяч кав'ярень у Китаї до 2025 року. Це означає, що людству потрібно значно більше кави. Усе було б добре, якби не зміна клімату.

У 2021 році мороз знищив кавові дерева на території розміром з Маврикій у бразильському кавовому регіоні Мінас-Жерайс. Ціни зросли майже на 13 %. Регенерація рослин триватиме роками. Такі коливання температури також роблять рослини вразливими до хвороб.

«За останні 15 років сталася драматична епідемія іржі кавового листя в Центральній та Південній Америці. Лише в Центральній Америці 1,7 мільйонів людей втратили роботу. Це ще один наслідок», — наголошує Верн Лонг.

Кавові рослини дуже чутливі, особливо в період цвітіння. До першого врожаю минає 4 роки.

Ще одна проблема: з близько 120 видів кави ми п'ємо лише два: арабіку та робусту. Арабіка має більш збалансований смак, який ми так любимо. Рослині потрібна температура близько 20 °С, трохи тіні та велика кількість опадів. Вона чутлива до спеки та хвороб і дає менше бобів. Понад 60 % світового виробництва становить арабіка. З іншого боку, робуста є більш стійкою, але не така смачна і здебільшого використовується для розчинної кави. Тож ми майже повністю залежимо лише від двох різновидів.

Також кава має невеликий генофонд, і щонайменше 60 % диких сортів перебувають під загрозою зникнення. Це робить виробництво дуже вразливим.

«Дослідження кави відносно відстале, нам просто потрібно розробити більше нових сортів, схрещуючи наявні види, і збирати дані. Це не ракетні дослідження. Загалом, це доволі просто», — вважає Верн Лонг.

На щастя, є і добрі новини. Ботанік Нереа Туррейра Гарсія, яка працювала над гібридами в різних країнах вирощування, говорить, що є нові сорти, а також деякі гібриди, які розмножуються насінням.

«У цих сортів є майбутнє, оскільки вони доступніші для фермерів, і легші у вирощуванні», — запевняє вона.

Компанія «Starbucks» нещодавно повідомила, що розробила шість нових сортів насіння кави, включаючи гібриди, стійкі до листової іржі, та з більшою врожайністю. Це цікавий факт, якщо враховувати, що мережа закуповує близько 3 % кави у світі.

Деякі дослідники експериментують зі старими дикими сортами. Наприклад, кава «Стенофіла» —рідкісний вид із Західної Азії, який може переносити вищі температури та навіть має смак, схожий на арабіку.

Це має потенціал. Але вирощування диких сортів може бути нішовою сферою та потребуватиме десятиліть на розробку.

Більша проблема полягає у тому, що щонайменше 80 % кавиу світі виробляється дрібними фермерами. І зазвичай вони не можуть дозволити собі гібридні саджанці, оскільки вони приблизно на 40-160 % дорожчі за традиційні сорти.

«Ось чому важливо не лише вирощувати каву, а й вирощувати дерева, та інші польові культури, що дасть більше безпеки для врожаїв», — говорить Нереа Туррейра Гарсія.

Утім, можливо, майбутня кава колись матиме дещо інакший вигляд. Можливо, дефіцит кави покриють інші несподівані регіони. Наприклад, Китай чи Австралія. Ці країни вже вирощують кавові дерева і можуть мати більше значення у майбутньому. Утім, поки що галузь зосереджена на одному.

«Технології, технології і ще раз технології. Ми зосереджуємось на технологічних вимогах. В найближчі 5-10 років ми побачимо потік нових сортів», — запевняє Верн Лонг.

Усе це вимагає зусиль від кожного, хто бере участь у ланцюгу постачання кави.

Що ми можемо зробити, як споживачі? Звернути увагу на походження кави. Купуйте більш свідомо. Приміром, у дрібних виробників, які надають більше інформації про походження зерен та умови виробництва кави.

Більше новин читайте на GreenPost

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.