Вєтрова Влада4 хв на прочитання04 Липня 2022, 23:42
Хрін використовується як приправа до безлічі різновидів страв і консервації. Зберігати його корені можна декількома способами. Період зберігання буде тривалим, тільки за умови дотримання деяких правил. Корені можуть швидко засохнути та втратити свої смакові властивості, а в переробленому вигляді на них може з’явитися грибок або навіть паразити, пише yizhainfo
Нюанси зберігання хріну:
- перед зберіганням, з коренів хріну потрібно очистити забруднення за допомогою щітки, не пошкодивши при цьому шкірку (такий нюанс стосується хріну, вирощеного самостійно або купленого у приватних продавців);
- мити корені хріну, перед зберіганням не варто(вода змиє захисну оболонку та скоротить термін зберігання);
- якщо хрін вирощувався самостійно, то перед зберіганням його потрібно просушити природним способом (важливо не пересушити корені, розміщуючи їх під променями сонця або поблизу опалювальних приладів);
- для тривалого зберігання в цілому вигляді підходять тільки свіжі корені хріну без механічних ушкоджень, поразки паразитами або інших дефектів;
- зберігати свіжі корені хріну потрібно в темному місці, яке регулярно провітрюється і максимально затемнене;
- корені хріну можна зберігати в холодильнику (знайти прохолодне місце в квартирі досить складно, тому при зберіганні в домашніх умовах цей метод вважається найефективнішим);
- ідеальними умовами для зберігання великої кількості коренів хріну вважаються льохи і підвальні приміщення(у таких місцях хрін найдовше зберігає свої смакові характеристики);
- при зберіганні в холодильнику, корені хріну потрібно обернути харчовою плівкою із заздалегідь проколеними отворами, для створення вентиляції;
- свіжі корені хріну можна заморожувати (у морозильну камеру їх можна поміщати цілими або нарізаними, розміщеними в контейнери, поліетиленові пакети або харчову плівку);
- корені хріну можна зберегти впродовж тривалого часу за допомогою подрібнення (оптимальним варіантом є використання блендера);
- якщо нарізати корені тонкими пластинами і висушити в духовці при температурі не менше 50 градусів упродовж декількох годин, то зберігати таку заготівлю можна буде більше року;
- листя хріну можна зберігати в холодильнику, але в’янути вони почнуть впродовж декількох днів (ефективнішим способом їх зберігання є сушка або подрібнення);
- подрібнені корені або листя хріну, потрібно зберігати в ємностях з кришками (поліетиленові пакети для цього не підходять унаслідок ризику появи конденсату);
- ідеальними для зберігання подрібненого листя або коренів хріну вважаються звичайні скляні банки;
- з коренів хріну можна зробити заготівлю на основі столового оцту (свіжий корінь спочатку очищається, потім натирається на терці та змішується з оцтом, до отримання однорідної маси, що нагадує кашу);
- подрібнений хрін в оцті, зберігати потрібно у банках з кришками і тільки в холодильнику.
Приймати рішення про вибір способу зберігання хріну, потрібно у момент його купівлі або збору. Якщо корені лежатимуть в неправильних умовах занадто довго, то на них може з’явитися грибок, а деякі смакові властивості втратяться. Невелику кількість коренів можна відразу помістити в морозилку, а при необхідності подрібнити, засушити або приготувати оцтові заготівлі.
Скільки і де можна зберігати хрін?
У холодильнику корені хріну можуть зберігатися впродовж 20 діб. Розміщувати їх потрібно у відділенні для овочів або на нижній полиці. Заморожені корені можна зберігати декілька місяців. Зміна смакових характеристик почне спостерігатися тільки після закінчення 6-7 місяців заморожування.
У висушеному стані корені хріну можна зберігати майже 2 роки. Подрібнені корені зберігаються довше 1 року, але необхідні умови при цьому відрізнятимуться. Висушений хрін менш вимогливий до вологості повітря і температурного режиму. Подрібнені корені швидко зіпсуються, якщо в них потрапить хоч би мінімальна кількість вологи.
У підвалах або льохах корені хріну можуть зберігатися впродовж 6 місяців. Краще підвішувати їх до стелі або на стіни. Так корені отримуватимуть достатню кількість кисню. Якщо через 3-4 тижні хрін почав засихати і втрачати свою твердість, то краще його подрібнити, засушити або помістити в морозильну камеру.