Чим загрожує дефіцит вітаміну К і як його поповнити: радить кардіолог
Ви відчуєте нестачу вітаміну К при внутрішніх або зовнішніх кровотечах.
Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розповідає про вітамін К.
Цей вітамін потрібен організму:
- для регулювання згортання крові;
- він є «напарником» у засвоєнні кальцію з їжі для підтримки здорових кісток;
- перешкоджає розвитку жовтяниці, хвороби Крона і коліту;
- знижує токсикоз при вагітності;
- запобігає цукровому діабету.
Однак найважливіше, на переконання кардіолога, те, що вітамін К активує білки, які відіграють важливу роль у здоров'ї серця.
Наталія Іванюк розповідає, що дефіцит вітаміну К стає відчутним при внутрішніх або зовнішніх кровотечах: у місцях порізів і ран, гематом, що швидко виникають від слабких ударів, згустки крові під нігтями. Він може виникнути при застосуванні антибіотиків, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту або в результаті суворої дієти, де виключені продукти, насичені вітаміном К. А це зелені листові овочі (шпинат, броколі, кабачки, бобові) і продукти тваринного походження (курка, яєчні жовтки, вершкове масло).
Кардіолог радить вживання вітаміну К поєднувати з прийомом вітаміну D.
«Пам’ятайте: щоб визначити рівень вітамінів в організмі і призначити відсутню дозу для норми, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем. Не потрібно гадати, якщо є необхідність (призначення лікаря) — здайте аналіз», — закликає Наталія Іванюк.
Також ми розповідали, чим вітамін D відрізняється від… вітаміну D: пояснює кардіолог.