Чим можна замінити червоне м'ясо і м'ясні продукти? Поради відомого дієтолога
Саме м'ясо - важливе джерело заліза, тому прибирати його з харчування не потрібно.
Все більше наукових досліджень говорять про те, що надлишок червоного м'яса і м'ясних продуктів може бути шкідливим. І як говорить українська дієтологиня Світлана Фус, на жаль, щоденне вживання м'ясних напівфабрикатів - ковбас, сосисок, шинки, готових котлет, дійсно істотно підвищує шанс розвитку раку, діабету і хвороб серця.
"Однак червоне м'ясо корисне, тому що містить безліч поживних речовин, важливих для організму людини. Це і повноцінний білок і вітаміни групи B, і мінерали (залізо, цинк, фосфор). Саме м'ясо - важливе джерело заліза, тому прибирати його з харчування не потрібно", - відзначає медик.
За словами Світлани Фус, одним з хороших джерел рослинного білка є чорна квасоля. Вона багата важливими амінокислотами, насичена клітковиною і вважається найбільш корисною серед бобових культур.
В їжу квасолю можна вживати тільки після теплової обробки. Перед тим як варити, її рекомендують замочити на 10-12 годин в підкисленій воді. Тим самим знижується кількість фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню деяких мінералів - кальцію, заліза, цинку.
"Нагадую, що можна перебудувати і розширити свій раціон на користь рослинних білків. Збільшити в раціоні кількість овочів, фруктів, горіхів і бобових можливо і не виключаючи м'ясо, просто зменшити його споживання",- додає дієтолог.
Відомо, знаючи про перші симптоми хвороби печінки можна врятувати життя.