Догори
Дати відгук

Чи захищає вітамін D від застуди та грипу

Австралійські вчені дійшли до несподіваних висновків.

1 хв на прочитання14 Січня 2021, 22:56
Поділитись:

Вітамін D захищає хворих на ковід і полегшує симптоми хвороби, а чи має він таку ж дію в разі застуди та грипу? Австралійські науковці вирішили це з'ясувати та провели декілька досліджень, повідомляє науковий журнал The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Дослідження добавок вітаміну D під керівництвом QIMR Berghofer показало, що вони не захищають більшість людей від застуди, грипу та інших гострих респіраторних інфекцій. Однак воно довело, що добавки можуть скоротити тривалість хвороби та полегшити вірусні захворювання.

Дослідники проаналізували дані про стан здоров'я 16 000 австралійців у віці від 60 до 84 років, які брали участь у дослідженні D-Health під керівництвом QIMR Бергхоферского інституту медичних досліджень.

Учасникам давали капсулу з 60 000 міжнародних одиниць вітаміну D або плацебо щомісяця протягом п'яти років. Вони заповнювали річні звіти про стан здоров'я.

Провідний дослідник і керівник групи з етіології й профілактики раку QIMR Berghofer професор Рейчел Ніл сказала, що учасники, які одержували добавки з вітаміном D, повідомили, що у них симптоми застуди та грипу спостерігалися трохи менше часу, ніж в учасників, які не вживали вітамін. У них також спостерігалися важкі симптоми протягом меншого часу, і їм було потрібно менше ліків, щоб подолати хворобу.

Результати показують, що вітамін D може трохи зміцнювати імунну систему. Але додавання вітаміну в цілому навряд чи захистить людей від ГРВІ.

Нагадаємо,що про те, які ліки рятують важкохворих на COVID-19, розповіла головний інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.